Ravna planina banerRavna planina baner

Intervju

Prelić: Nastavljamo da razvijamo Rogaticu

23 Juli 2024
4 min.
Prelić: Nastavljamo da razvijamo Rogaticu

Povoljna klima i geografski položaj, koji karakterišu Rogaticu, omogućavaju uspješno bavljenje poljoprivredom i privredom. Uz zavidne podsticaje i pronatalitetne mjere koje opština izdvaja, te brojne infrastrukturne projekte, Rogatica je sve bolje i privlačnije mjesto za porodičan život. Na kojim se projektima trenutno radi i na koji način se želi podstaći stanovništvo da ostane u ovoj lokalnoj zajednici za Princip.news je govorio predsjednik Skupštine opštine Ninoslav Prelić.

Princip: Gospodine Preliću, za početak nam recite koji su to najznačajniji projekti u Rogatici urađeni u toku ove godine i šta je sve u planu da se uradi do kraja godine?

Prelić: Jedan od najznačajnijih projekata koje je u prethodnom periodu uradila opština Rogatica jeste Novo naselje gdje su formirani i pripemljeni placevi za mlade bračne parove. U narednom periodu ćemo završiti taj projekat u okviru kojeg će mladi bračni parovi imati mogućnost da kupe plac, a nakon toga dobiju i podsticaj za taj plac čime se obavezuju da će u narednom periodu na tom mejstu da grade stambenu jedinicu. Do sada smo prodali 20-30 placeva. Od projekata koji su trenutno u realizaciji je Tržnica, zatim vikend naselje na Borikama gdje će se takođe prodavati placevi za izgradnju vikendica. Počeli smo i sa izgradnjom sportske dvorane i nadamo se da ćemo u narednom periodu uz pomoć Vlade Srpske uspjeti taj projekat da privedemo kraju. Osim toga, imamo i brojne manje projekte, asfaltiranje i uređenje glave ulice, kao i sporednih magistralnih puteva koji treba da se rade u narednom periodu.

Princip: Kakva je demografska slika Rogatice? Koliko opština podržava pronatalitetnu politiku? Spomenuli ste placeve za mlade bračne parove, ali na koji način opština još pruža podršku bračnim parovima za proširenje porodice?

Prelić: Što se tiče pronatalitetne politike tu smo napravili jedan iskorak. Za svako novorođeno dijete opština Rogatica izdvaja 1.500 KM. Izdvajamo i po 5.000 KM za parove koji se liječe od steriliteta. Moram istaći da opština daje između 130 i 140 stipendija od po 150 KM. Plan nam je da, po uzoru na neke veće opštine, uključimo i stipendiranje djece koja žive u seoskom području, odnosno koja idu u škole koje su u seoskim područjima.

Princip: Kakva je, sa Vašeg stanovišta, pozicija opštine u odnosu na susjedne lokalne zajednice i kakva je saradnja sa njima?

Prelić: Saradnja sa susjednim opštinama je na zavidnom nivou. To su opštine Višegrad i Foča gdje imamo odličnu saradnju sa Kliničkim centrom. Tu je i grad Istočno Sarajevu, imamo apsolutnu podršku od rukovodstva grada i odličnu saradnju sa institucijama, iako nismo u sastavu Grada.

Princip: Kada je riječ o Vladi Srpske, koliko ona pomaže u projektima koji se realizuju na području Rogatice?

Prelić: Mogu slobodno reći da 80-90 odsto projekata u našoj opštini ne bi ni bilo realizovano da nema podrške Vlade Republike Srpske. Na svaki naš zahtjev, Vlada je odgovorila, izašla u susret, od poljoprivrede do velikih projekata koje Vlada finansira. Trenutno je u toku projekat izgradnje vodovoda za naselja Plješevica, Seljani i Ćemanovići koji takođe Vlada finansira. Mi smo mala lokalna zajednica i teško da bismo mogli sami ući u realizaciju tih projekata bez Vlade Republike Srpske i predsjednika Milorada Dodika.

Princip: Kako Vi, kao predsjednik Skupštine opštine, vidite Rogaticu u budućnosti? U kom pravcu bi trebalo da se razvija?

Prelić: Poljoprivreda je jedna od osnovnih grana djelatosti u našoj opštini. Poznati smo po proizvodnji krompira i mlijeka i na to bismo još više trebali da se baziramo i da pokušamo da oživimo selo, ali i da zadržimo mlade ljude, što je generalno boljka svih manjih opština. Pokušaćemo u narednom periodu, kroz razne projekte i u saradnji sa Vladom, da podstaknemo ljude da ovde ostanu i da se bave poljoprivredom i privredom.

Princip: Za kraj nam recite koje su to prednosti Rogatice? Zašto biste preporučili ljudima da dođu da žive baš u toj lokalnoj zajednici?

Prelić: Prije svega, Rogatica ima povoljan geografski položaj, kao i povoljnu klimu. To su preduslovi da uspješno bavljenje poljoprivredom i privredom. Zavidni su i podsticaji koje opština daje. Opštinska uprava je na raspolaganju i za svaki vid saradnje, za pomoć pri otvaranju novih radnih pogona. Osim toga, Rogatica je mirno mjesto, što je idealno za zdravo odrastanje djece.

Povezani članci

Milorad Dodik za „Glas“: Težim da mirno razdruživanje postane i volja drugih u BiH

Odnosi Srpske i Srbije su odlični i biće još bolji. Tome je doprinijela činjenica da smo se negdje na početku mandata Aleksandra Vučića dogovorili na koji način ćemo sarađivati i da ne smiju nikada Republika Srpska i Srbija biti na suprotnim stranama, a pogotovo da jedni drugima pravimo štetu. S druge strane, možemo da se […]

Škipina: Lakše do zaposlenja- uskoro uvođenje programa “Garancija za mlade”

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske trenutno provodi tri programa zapošljavanja vrijednosti veće od 15 miliona maraka, a u planu je i uvođenje programa “Garancija za mlade” koji će omogućiti unaprijeđenu individualizovanu podršku mladima. Potvrdio je to za Princip.news direktor Zavoda Damjan Škipina. Škipina, koji je i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske u intervjuu za […]