Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Sokolac: Tri srednjoškolke izabrane za polaznike Istraživačke stanice ” Petnica”

31 Januar 2024
2 min.
Sokolac: Tri srednjoškolke izabrane za polaznike Istraživačke stanice ” Petnica”

Tri učenice Srednjoškolskog centra “Vasilije Ostroški” sa Sokoca izabrane su za polaznike Istraživačke stanice “Petnica”, među 1.200 srednjoškolaca iz svih krajeva Srbije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Austrije.

Aleksanda Jakšić odabrana je za program biologije, Katarina Cvijetić za kombinovane nauke, a Gorana Jakšić usavršavaće znanje iz istorije, saopšteno je iz Srednjoškolskog centra.

Oko 60 saradnika i rukovodilaca programa učestvovalo je u izboru polaznika 19 ovogodišnjih programa /biomedicina, astronomija, biologija, geologija, geografija, psihologija, računarstvo, dizajn, lingvistika, istorija, hemija, matematika, fizika, elektronika, arheologija/.

Izabrani srednjoškolci dobiće priliku da unaprijede opštu naučnu pismenost i kritičko mišljenje, jer je “Učenje kroz istraživanje” osnovni moto Istraživačke stanice “Petnica”, koja se bavi naučnim obrazovanjem mladih već četiri decenije.

Aleksandra i Katarina su učenice trećeg razreda gimnazije opšteg smjera, a Gorana je učenica prvog razreda gimnazije opšteg smjera.

Seminari će početi sredinom februara, a do tada se objavljuju pripreme programa.

Istraživačka stanica “Petnica” je samostalna i nezavisna institucija koja se bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti, obrazovanja i kulture.

Aktivnosti ove stanice su najvećim dijelom usmjerene na mlade, učenike i studente, kao i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije.

Kompleks Istraživačke stanice sadrži hotel, restoran, zgradu sa laboratorijama, nastavni centar i biblioteku sa administracijom. Nalazi se sedam kilometara jugoistočno od Valjeva.

SRNA

Povezani članci

Jevtić: Promovisati ideju o brizi o mentalnom zdravlju

Pomoćnik direktora Zavoda za forenzičku psihijatriju u Sokocu Mile Jevtić rekao je da je veoma značajno promovisati ideju o brizi o mentalnom zdravlju, na istom nivou kao i o brizi o fizičkom zdravlju, a samim tim liječiti mentalne bolesti kao i sve druge. Jevtić je povodom 10. oktobra, Svjetskog dana mantalnog zdravlja, rekao da se […]

U Palama pronađen zasad marihuane

U dvorištu vikendice u Palama koju koristi lice čiji su inicijali D.Š. iz Kantona Sarajevo policija je pronašla zasad marihuane, saopšteno je iz Policijske uprave Istočno Sarajevo. Droga je pronađena u okviru akcije “Plantaža 2024”. Na osnovu naredebe Osnovnog suda u Sokocu, policija je izvršila pretres kuće i pomoćnih objekata i oduzela drogu. O svemu […]