Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Sutra Miholjske zadušnice

04 Oktobar 2024
1 min.
Sutra Miholjske zadušnice

Pravoslavni hrišćani obilježavaju sutra Miholjske zadušnice i, prema tradiciji, izaći će na grobove, prislužiti svijeće i u hramovima dati pomene preminulim precima.


Vjernici na taj dan upućuju molitve Bogu za milost prema upokojenima i oproštaj grijehova.

Zadušnice uvijek padaju u subotu, kada se organizuju i bogosluženja posvećena upokojenima, jer je Hristos dan uoči Vaskrsenja, koje se uvijek slavi u nedjelju, proveo u grobu.

U Crkvi se na zadušnice pominju i riječi Svetog Jovana Zlatoustog, jednog od najvećih bogoslova: “Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklijevajte, dakle, da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih”.

Osim Miholjskih ili jesenjih, u kalendaru Srpske pravoslavne crkve postoje još i Duhovske ili ljetne, proljećne – u sedmici prije početka Velikog posta i Mitrovske ili zimske.

Na Zadušnice se u crkama služi Sveta liturgija i parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a poslije službe se ide do grobova pokojnika. Na grobovima se prislužuju svijeće, a sveštenici obavljaju pojedinačne parastose i čitaju molitve za preminule.

Ako nije moguće otići na grob pokojnika, njima se služi pomen u crkvi.

SRNA

Povezani članci

Danas je veliki praznik – običaj nalaže da uradite samo jednu stvar

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju dan posvećen svetom Jevstatiju, zaštitniku lovaca, šuma i gora. Ovaj praznik, koji se obilježava 3. oktobra, slavi svetog Jevstatija, čiji životopis govori da je u mladosti nosio ime Plakida i da je živio u Rimu od 70. do 120. godine nakon Hristovog rođenja. Plakida je bio strasni […]

Danas se slave LJubav, Vera, Nada i majka im Sofija: Postoji vjerovanje koje se posebno odnosi na sve koji imaju ćerke

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave praznik koji je posvećen Svetim mučenicama Veri, Nadi, LJubavi i njihovoj majci Sofiji. Vera, Nada, LJubav i njihova majka Sofija bile su hrišćanske svetiteljke iz 2. veka. Simbol su vrlina na kojima počiva čitavo hrišćanstvo. Vjere se nisu odricale ni kada im je bilo najteže i vodile […]