Ravna planina banerRavna planina baner

Tema

Švajcarski mediji: Usvajanje antisrpske rezolucije diplomatska greška

25 Maj 2024
2 min.
Švajcarski mediji: Usvajanje antisrpske rezolucije diplomatska greška

Generalna skupština UN bila je oštro podijeljena prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici, a odluka da bude usvojena je diplomatska greška, navodi švajcarska televizija SRF.


Odluka da bude usvojen, kako navodi SRF, donesena je tek nakon teške borbe, navodeći da se rezolucije koje su prvenstveno simbolički značajne obično usvajaju konsenzusom u UN. U ovom slučaju o tome ne može biti govora.

Samo 84 zemlje pristale su na rezoluciju o memorijalu Srebrenice, uključujući Švajcarsku, protiv je glasalo 19, a 68 zemalja se uzdržalo od glasanja.

“Ovo nije uvjerljiv rezultat. Za Zapad, od kojih je većina podržala odluku, to je šamar”, navodi SFR.

Kako dodaje, debata u UN, koja se sedmicama odvijala ispred i iza kulisa, bila je sve samo ne pomirljiva, a brojne delegacije zemalja optužile su inicijatore da nisu pregovarali transparentno i da nisu dovoljno uporni u traženju konsenzusa.

“Osim toga – što su neki samo nagovijestili, a drugi su se otvoreno osvrnuli – tajming ove odluke bio je krajnje nesrećan”, navodi švajcarska televizije i napominje da su se mnogi žalili zašto se 29 godina kasnije bave rješenjem za genocid dok se u Gazi dešavaju ratni zločini.

U isto vrijeme, dodaje, spor još jednom pokazuje koliko su duboki rascjepi u UN trenutno.

SRNA

Povezani članci

Savjeti zlata vrijedni: Stručnjaci otkrili kako se vratiti školskim navikama

 Početak nove školske godine nakon dugog ljetnog raspusta često teško pada i djeci i roditeljima, a posebno učenicima koji tek kreću u prvi razred, jer im predstavlja značajan i uzbudljiv korak. Fokus na školu i učenje može se vratiti, kako kažu stručnjaci, uz nekoliko korisnih i kreativnih načina. Učiteljica Danijela Mitrić za “Nezavisne novine” ističe […]

Zašto baš sada treba kupovati pelet i koliko tona treba prosječno domaćinstvo: Teško je na ovim vrućinama misliti o tome, ali VRIJEME JE ZA NABAVKU OGREVA

Ovo ljeto je jedno od najvrelijih koje se pamti, temperature su rekordne, pa mnogi posežu za rashladnih uređajima, kojima je planula i prodaja i ugradnja. Iako će možda zbog ovih vrućina zvučati malo smiješno, ali hladno vrijeme će brže nego što se misli, a samim tim i potreba za ogrevom. Pelet je najbolje kupovati van […]