Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

U Palama otvorena prva izložba ikona (FOTO)

09 Maj 2023
2 min.
U Palama otvorena prva izložba ikona (FOTO)

“Majske duhovne svečanosti” otvorene su večeras u Palama izložbom ikona škole ikonopisa “Arhangel”, a trajaće do nedjelje, 14. maja.


Rukovodilac Škole ikonopisa Aleksandra Klisura rekla je novinarima da je škola otvorena u septembru po blagoslovu Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita Hrizostoma i okuplja više od 70 polaznika.

Klisura je dodala da su večeras izložili 68 ikona i četiri ornamenta, od kojih su gotovo polovinu izradili odrasli polaznici, a više od polovine osnovci.

Ona je navela da su ikone rađene tehnikom jajčane tempere na medijapanu, ali su polaznici koristili i prirodne pigmente.

Prema njenim riječima, oko 90 odsto radova pozlaćeno je sa 24-karatnim zlatom.

Profesor Goran Janićijević ocijenio je radove kao visokokvalitetne, uz izuzetnu umjetničku i pravoslavnu notu koja se prožima kroz svaku od ikona.

U okviru “Majskih duhovnih svečanosti” za sutra je predviđena promocija knjige “Laodikija” oca Serafima iz manastira Dobrunska Rijeka u 19.00 časova u sali Kulturnog centra Pale.

Prikazivanje filma “Vi idite, ja neću” režisera Hadži-Aleksandra Đurovića planirano je u četvrtak, 11. maja, u sali Kulturnog centra u 19.00 časova.

Monodrama “Bog” po tekstu akademika Matije Bećkovića u izvođenju glumca Rajka Vukovića biće izvedena u petak, 12. maja, u 20.00 časova u sali Kulturnog centra.

Promocija knjige “Čekamo vaskrsenje mrtvih” autora Branka Stankovića biće održana u subotu, 13. maja, u 19.00 časova u sali Kulturnog centra.

Posljednjeg dana manifestacije, u nedjelju, 14. maja, profesor Draga Mastilović održaće predavanje o temi “Srpsko nacionalno pitanje u 20. vijeku”. Predavanje će biti održano u sali Kulturnog centra Pale u 19.00 časova.

Manifestaciju organizuje Srpska pravoslavna crkvena opština Pale – Hram Sabora Svetog arhangela Gavrila u saradnji sa Kulturno-sportskim centrom i Humanitarnom organizacijom “Srbi za Srbe”.

SRNA

Povezani članci

U nedelju osveštanje spomen-obilježja za 97 Ravnogoraca

Na planini Kopito u opštini Sokolac u nedjelju, 20. oktobra, biće osveštano spomen-obilježje za 97 Ravnogoraca poginulih u oktobru 1943. godine, najavili su iz Ravnogorskog pokreta Otadžbine Srpske. Organizatori su istakli da ne žele da se zaboravi događaj kada je 97 pripadnika Cerskog četničkog korpusa, Azbukovačke brigade poginulo u sukobu sa partizanskim jedinica u selu […]

Ćosić: Demografska statistika pokazuje pozitivan migracioni saldo

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izrazio je zadovoljstvo podacima iz nedavno objavljenog biltena “Demografska statistika” Zavoda za statistiku Republike Srpske, jer potvrđuju da se ovaj grad razvija u modernu lokalnu zajednicu u kojoj ljudi žele da rade i žive. Gradonačelnik je na svom zvaničnom profilu na društvenoj mreži “Fejsbuk” ukazao da je, prema podacima Zavoda […]