Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Dodik: Neću odustati, krećem u novu fazu borbe za Republiku Srpsku

28 Mart 2024
12 min.
Dodik: Neću odustati, krećem u novu fazu borbe za Republiku Srpsku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su mir i stabilnost neprikosnoveni u Srpskoj, te da je na tim principima i zasnovano djelovanje vlasti i dijela opozicije za očuvanje njenih interesa.

Dodik je rekao da će nastaviti borbu za interese Srpske, bez obzira na lične posljedice.

“Ovo je moj izbor. Pristao sam na to. Znao sam šta me čeka kada sam se odlučio da radim za narod. Idem do kraja za Republiku Srpsku i srpski narod. Nemam pomisli da odustanem. Krećem u novu fazu borbe za Republiku Srpsku”, rekao je Dodik u uvodnom izlaganju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj poslanici razmatraju aktuelnu bezbjednosnu i političku situaciju u svijetu sa aspekta reperkusija na Srpsku.

On je istakao da se ne plaši bilo kakve borbe za Republiku Srpsku, navodeći da će podnijeti svaku žrtvu koja to podrazumijeva.

Kada je riječ o odnosu EU prema ovim prostorima, Dodik je rekao da je Evropa dovedena u poziciju zavisnosti od strane SAD i dodao da je u velikoj krizi.

“Evropa se odrekla jeftinih sirovina i mora da ih nabavlja po većim cijenama. EU ubrzava procese pridruživanja, nudeći šargarepe koje bi trebalo da navuku druge da se odreknu suvereniteta da bi određeni centri moći mogli upravljati tim prostorima”, istakao je Dodik.

Sve je to dalo pečat regionalnim odnosima na Balkanu i u BiH, rekao je Dodik, istakavši da Srpska mora spremno dočekati promjene u svijetu.

“Nema primjera da funkconišu zemlje koje su izopštene iz Evrope, ali ni ovakava situacija nije viđena do sada. Evropa je ponudila BiH status pregovarača bez jasnog datuma ali traže reforme”, podsjetio je Dodik.

On je naglasio da je sada jasno da postoje i oni koji ne žele kretanje ka EU, rušeći sve principe u BiH, te naveo da je taj put nemoguć sa protektorom.

“Neko ko nema legitimitet nameće određena rješenja. Oni nas ne slušaju i smatraju da smo nebitni i podsmijavaju nam se. Donošenje i nametanje nekih zakona je nešto što je planirano. Htio se zabiti nož u leđa BiH. Bolno je sada čupanje tog noža, i biće bolno”, rekao je Dodik.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske u toku je posebna sjednica na kojoj poslanici razmatraju aktuelnu bezbjednosnu i političku situaciju u svijetu sa aspekta reperkusija na Republiku Srpsku.

Navedena tačka dnevnog reda prijedlog je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, predsjednika Narodne skupštine Srpske Nenada Stevandića, predsjednika Vlade Srpske Radovana Viškovića i srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, koji prisustvuju sjednici.

Sjednici prisustvuju i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić i predstavnici Republike Srpske u zajedničkim istitucijama BiH, predsjednici SDS-a i PDP-a, te predstavnici EU.

PODANIŠTVO BOŠNJAKA URUŠAVA BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su nakon nametanja Izbornog zakona na udaru i Bošnjaci u BiH, te da se u BiH više neće praviti nikakvi planovi sa evropskim partnerima dok se ovo pitanje ne riješi.

Dodik je ukazao na podaništvo Bošnjaka u BiH, upitavši da li se sa njima treba nešto dogovarati jer su spremni da podrže nametanje rješenja.

“Uvjereni su da će dobiti šta žele. Ne možemo se u BiH dogovoriti da se potvrdi nešto što piše u ustavu, a to je da parlament donosi zakone. Muslimani prihvataju da to radi neko drugi i predstavlju to kao da i mi treba da prihvatimo”, istakao je Dodik u Narodnoj skupštini na posebnoj sjednici.

On je istakao da je parlament jedino mjesto gdje se mogu donositi zakoni i da je nametanje Izbornog zakona doneseno zbog aplauza Bošnjaka.

“Grdno se varaju ako će nas tako držati u BiH. Zar ste toliko ludi da vjerujete da Amerika može nametnuti šta hoće. Nametnuli su mi sankcije. Pa šta”, upitao je Dodik.

Ako Bošnjaci nastave sa podaništvom Americi, Dodik smatra da se time zatvaraju vrata BiH.

“Kada dobijate status kandidata, dobijate ovaj šamar. Nastavićemo da vodimo politike koje su u interesu Republike Srpske”, istakao je Dodik.

On je naglasio da je Republika Srpska dio Dejtona, jaka i nesalomljiva, kao i da samo Srpska i Federacija mogu sporazumno da mijenjaju Ustav.

Govoreći o programima razvoja EU, Dodik je naveo da Republika Srpska za naredne četiri godine može da povuče 300 miliona evra iz programa razvoja EU.

“Svoje školske programe moramo prilagoditi onima u EU, odnosno da se kaže da postoji roditelj jedan i roditelj dva. Neću da živim u zemlji koja to promoviše. Nisam spreman na to”, rekao je Dodik.

AMERIKANCI VODE HIBRIDNI RAT PROTIV SRPSKE I SRBIJE

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas u Narodnoj skupštini da Amerikanci vode hibridni rat protiv Republike Srpske i Srbije.

Dodik je istakao da su Amerikanci srušili Ustav i Dejtonski mirovni sporazum, naglasivši da je riječ o kriminalnom poduhvatu.

On je istakao da u udruženom zločinačkom poduhvatu protiv Srpske stoje Amerikanci, Velika Britanija i NJemačka, te da sa opozicijom i nevladinim sektorom rade na podrivanju temelja Srpske.

“Podmeću stalno nove korake koje Srbija treba da ispoštuje kada je riječ o Kosovu i Metohiji. Ne poštuju Rezoluciju 12 44, napadaju predsjednika Vučića i čine sve da Srbiju destabilizuju i načine je lakim plijenom. Podržavaju samoproglašeno Kosovo i stalno daju ultimatume Srbiji”, ukazao je Dodik na posebnoj sjednici parlamenta Srpske.

On je naveo da Srbi stoje iza Kosova i Metohije, da je Srbija dio UN sa Kosovom i Metohijom i da je to jedino jasno.

“Samoproglašeno Kosovo nema međunarodno priznanje. Ignorišu se stavovi Srbije i lažu kako nešto želi da se riješi. Republika Srpska jasno stoji iza Srbije i politike predsjednika Aleksandra Vučića”, naglasio je Dodik.

SANKCIJAMA SE KRŠE OSNOVNA LJUDSKA PRAVA, SRPSKA ĆE SE ODUPRIJETI PRITISCIMA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da uvedene sankcije pojedincima iz Srpske krše osnova ljudska prava, istakavši da ta lica više ne mogu otvoriti račune u banci čime im je spriječeno normalno funkcionisanje.

“Ambasador SAD u BiH Majkl Marfi je jedan izopšten tip koji sada pokušava da provede svoje politike. Bavi se navijanjem za muslimansku stranu u BiH. On je zapušten u političkom smislu. Amerika nema interes u BiH, već je riječ o interesu nekoliko pojedinaca”, rekao je Dodik poslanicima u Narodnoj skupštini na posebnoj sjednici.

Lažno se predstavljaju takvi tipovi kao međunarodna zajednica, ukazao je Dodik istakavši da takav pojam i ne postoji.

“Republika Srpska će preživjeti vrijeme koje dolazi”, istakao je Dodik navodeći da u Narodnoj skupštini postoji većina koja će donijeti ključne odluke.

NAJVAŽNIJE ODREDBE USTAVA BiH SRUŠILI BOŠNJACI UZ ASISTENCIJU STRANACA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da su sve najvažnije odredbe Ustava BiH srušili Bošnjaci uz asistenciju stranaca.

“BiH nije ustavna zemlja, ona je zemlja u pokušaju Bošnjaka, koja nikada neće biti”, rekao je Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

On je dodao da je najpametnije da sjednu, razgovaraju i raziđu se na miran način.

SRPSKA ODBACUJE BILO KAKVU DEKLARACIJU U UN O SREBRENICI

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpska odbacuje bilo kakvu deklaraciju u UN o Srebrenici i to neće prihvatiti.

Dodik je na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske istakao da drugi ruše Dejtonski sporazum, optužujući Srpsku da to čini, te navodi da stranci ne uvažavaju istorijsku realnost.

“S njima nema razgovora jer žive u svijetu nametnutih odluka. NJemačka se nameće kao vlasnik BiH. Evo i danas u nastojanju da podijeli neku vrstu moći. NJemačka je i sponzor dokumenta koji se pokreće u UN o navodnom genocidu”, ukazao je Dodik.

Ta priča ima za cilj druge stvari, pojasnio je Dodik, jer žele da nametnu kolektivnu odgovornost srpskom narodu.

“NJemačka s tim želi da opere svoju genocidnu prošlost. Ne možemo je shvatiti kao prijateljsku zemlju. Genocid u Srebrenici se nije desio. Međunarodna komisija Vlade je to utvrdila. Pokušavaju da stradanje Srba i Bošnjaka isture ipak samo kao ekskluzivitet jednog naroda“, rekao je Dodik.

On je rekao da Srpska odbacuje bilo kakvu deklaraciju i to se neće prihvatiti.

Dodik smatra da je potrebno usvojiti izvještaj u Narodnoj skupštini Republike Srpske i tako završiti tu vrstu priče. 

BiH NE MOŽE DA BUDE GRAĐANSKA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da BiH ne može da bude građanska, već zemlja tri konstitutivna naroda.

Dodik je rekao na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske da Bošnjaci odbijaju takvu formulaciju, iako je ona dio Dejtona, odnosno Ustava.

“Od nacionalnog značaja za Republiku Srpsku je da se zaustavi sa jačanjem institucija BiH. Republika Srpska i Federacija BiH su potpisnice svih Aneksa Dejtona”, rekao je Dodik.

On je ukazao da u Ustavnom sudu BiH strane sudije sa Bošnjacima donose odluke štetne po Republiku Srpsku i da takvo djelovanje mora biti odbačeno.

“Stavili su se u ulogu ustavotvorca. Ustav se krši uz pomoć stranaca i Bošnjaka”, istakao je Dodik.

On je ukazao da BiH nije čak ni izborna jedinica, jer su i tu jasno podijeljene nadležnosti i način glasanja.

“BiH nema nijedno ovlaštenje za izbore. Postavlja se pitanje kako CIK može provoditi izbore. Kako mislite da to može opstati? Uzurpirana je Centralna izborna komisija i sada žele da naprave izvršni organ BiH”, ukazao je Dodik.

On je rekao da postoji namjera da predsjednici biračkih odbora budu državni službenici, što bi vodilo uspostavljanju totalne kontrole nad izbornim procesom.

Dodik je ukazao da u Ustavu piše da one nadležnosti koje nisu dio ovog dokumenta pripadaju isključivo Republici Srpskoj, navodeći da Bošnjaci žele drugačije, i to čine kršeći Ustav.

On je istakao da u Ustavu piše i to da nijedna bezbjednosna služba ne smije boraviti na teritoriji drugog entiteta, te da je nametanjem Oružanih snaga srušen i ovaj princip.

“Najpametnije je da razgovaramo i da se raziđemo na miran način. Teško je razgovarati sa onima koji imaju iluzije”, rekao je Dodik.

SALKIĆ ČINI SVE DA PODVALI SRPSKOM NARODU

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da Ramiz Salkić čini sve da podvali srpskom narodu.

Dodik je rekao da će se boriti da Salkić uvijek bude slobodan i da može da iznosi mišljenje u Narodnoj skupštini.

On je dodao da je važno da Salkić, ako živi na prostoru Republike Srpske, može da ima jednaka prava kao svi ovdje.

“Ali, govorim kao većinski dio one Republike Srpske koja vas ne želi jer sve što činite činite da bi podvalili srpskom narodu”, istakao je Dodik u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

On je dodao da je osnovna želja muslimana u BiH da putem međunarodne zajednice napravi arnažman BiH koji će biti održiv putm sile i nasilja, računajući da će jedan broj Srba iseliti sa ovih prostora jer neće pristati da živi pod torturom.

SUD I TUŽILAŠTVO BiH – SREDSTVO TERORA NAD SRBIMA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da su Sud i Tužilaštvo BiH sredsto terora u BiH prema srpskom narodu koje je formirano da bi napisalo lažnu istoriju prtiv Srba.

“Molim ovaj parlament da usvoji ovu rečenicu kao definitvno istorijski tačnu. Presude koje su donesene govore da su Sud i Tužilaštvo isključivo formirani da bi presuđivali Srbima i napisali lažnu istoriju protiv Srba”, istakao je Dodik u obraćanju poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je ukazao da se to se najbolje vidi po presudama Suda BiH za Srbe koji su učestvovali u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

“Sa druge strane, muslimani nisu presuđivani, a ako i jesu, onda je to zakasnjelo”, rekao je Dodik.

SRPSKA MOŽE DA OBEZBIJEDI ALTERNATIVNA SREDSTVA, PROBLEM TRANSFERA PRAVE AMERIKANCI

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da postoje mjesta gdje Srpska može da obezbijedi adekvatna sredstva kao alternativu, ali da problem transfera prave Amerikanci.

“Amerikanci pokušavaju da spriječe svaki transfer prema Republici Srpskoj i ovom prostoru”, rekao je Dodik u obraćanju na posebnoj sjednici parlamenta Srpske.

On je dodao da će i to proći, da Amerika i Evropa više nisu finansisjki centri moći već neki drugi.

SRPSKA NE PRIHVATA TORTURU

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska ne prihvata torturu i istakao da će proći nametanje međunarodnog faktora u BiH.

“I to će proći. Odvojićemo se”, naglasio je Dodik u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

Predsjednik Srpske rekao je da će se uvijek zalagati da se u Republici Srpskoj i Narodnoj skupštini čuje i drugačiji glas, navodeći da muslimani žele da u BiH naprave aranžman koji će biti održiv samo primjenom sile.

On je naveo da višenacionalne zemlje mogu da funkcionišu samo jasnom podjelom vlasti, što je urušeno u prethodnom periodu.

“EU je dozvolila da u BiH glavnu riječ vode Amerikanci. Stranci su rušili uvijek domaći dogovor. Glavne štetočine su ambasador SAD Majkl Marfi i DŽejms O`Brajan koji je održao tajni sastanak sa muslimanima i rekao im šta treba da rade. On se lažno predstavlja kao tvorac Dejtonskog sporazuma. On je nosio torbe”, ukazao je Dodik.

On je ukazao da je čudan i vazalni odnos EU prema SAD, pogotovo u vrijeme velikih globalnih izazova.

“Zbog odnosa SAD i djelovanja na istoku, krenule su velike migracije stanovništva u Evropu koje su postale bezbjednosni izazov. Zna se ko je vodio proteste u Kijevu, a sada se Ukrajina koristi kao topovsko meso sada u sukobu”, istakao je Dodik.

On je naveo i da je srušen je i gasovod iz Rusije, čime su SAD primorale Evropu da od njih kupuje gas po znatno većim cijenama.

“Izigravali su sporazum iz Minska, što su potvrdili njemačka kancelarka i francuski predsjednik. Tako je bio i sa Briselskim sporazumom, gdje se blokira osnivanje zajednice srpskih opština. Pokušavaju uvijek nešto da nam podvale”, rekao je Dodik.

Povezani članci

Dodik: Oni koji su protiv Srpske imaće problem sa njom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je rezolucija o Srebrenici podmukao potez protiv jednog naroda i poručio da će oni koji rade protiv Republike Srpske imati problem sa njom, ali da srpski narod nema razloga za strah i brigu i da će Srpska raditi ono što je u njenom interesu. “Ako bude […]

Obilježeno 29 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije; Dodik: Paraju riječi da za zločine niko nije odgovarao (FOTO/VIDEO)

U Gradišci je obilježeno 29 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije u hrvatskoj zločinačkoj akciji Bljesak. Za samo 36 časova protjerano je 15.000 Srba, ubijeno 283 ljudi, od kojih 107 civila među kojima i 12 djece. Predsjednik Srpske Milorad Dodik istakao je da je najgore što niko nije odgovorao za zločin nad Srbima u Zapadnoj Slavoniji. […]