Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Dodik: Srpska ne želi rat, nego funkcionisanje BiH u skladu sa Ustavom

28 Mart 2024
3 min.
Dodik: Srpska ne želi rat, nego funkcionisanje BiH u skladu sa Ustavom

Lider SNSD-a Milorad Dodik istakao je danas u Banjaluci da Republika Srpska ne želi rat, niti širi islamofobiju, nego želi da se u BiH funkcioniše u skladu sa Ustavom.

“Opozicionari izmišljaju stvari. To rade i kada govore o izborima, jer je činjenica da ljudi neće da glasaju za njih, a izlaznost na izbore je bila velika. Spreman sam da izađem na izbore u skladu sa zakonom koji opozicija napiše i sigurno je da bih pobjedio”, rekao je Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o aktuelnoj bezbjednosnoj i političkoj situaciji u svijetu sa aspekta reperkusija na Republiku Srpsku.

On je istakao da problemi u BiH nastaju zbog nepoštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i miješanja međunarodne zajednice.

Dodik je rekao da su predstavnici opozicije, obraćanjem u Narodnoj skupštini, promašili apsolutno sve.

“Razumijem opoziciono djelovanje, ali oni i danas pokazuju na koji način posmatraju stvari. Branislav Borenović /lider PDP-a/ pita šta od ovoga imaju obični građani? Kažem da građanini imaju redovne plate, da je prosječna povišena na 700 evra, da nikada nismo imali veći broj zaposlenih i da privreda bilježi rast. Imamo i značajne investicije, a uskoro ćemo otvoriti nekoliko fabrika”, rekao je Dodik.

On je naveo da je vidljivo politikantstvo opozicije i ostrašćenost.

“Iz Bolnice `Srbija` su otišla dva doktora i šest medicinskih sestara, a Milan Miličević /lider SDS-a/ je kada o ovome govori sklon da dramatizuje stvari. Za Borenovića smo krivi mi što se nismo sklonili, a ne Kristijan Šmit koji nameće rješenja. Krivi smo mu mi koji nismo poltroni kao on koji hoda po stranim kancelarijama i razgrće zastavu Ukrajine”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da Miličević priča o korupciji, iako je, kako je naveo, upetljan u nju.

“Ništa o korupciji nije dokazano što vi pričate, ali koliko znam imate nekoliko susreta sa korupcijom, a ja nikada. SDA nikoga od kadrova SDS-a i PDP-a na nivou BiH nije htio da skloni. Pod vašom vlašću izgubljena je Vojska Republike Srpske, indirektni porezi, formirani Sud i Tužilaštvo BiH”, rekao je Dodik.

On je ponovio da je tema skupštinske sjednice veoma ozbiljna.

“Bošnjca su prihvatili da posredstvom stranaca promijene politički sistem u BiH i nametnu rješenja. Resursi ne mogu da budu preneseni na nivo Sarajeva i zato predlažem da se stranci povuku, odnosno da to izglasa parlament BiH, a ako to ne bude Srpska će se vratiti na unilateralne akcija. Prva je da prestanemo sa odlučivanjem na nivou BiH do kraja ovog mandata”, ponovio je Dodik.

On je istakao da će Republika Srpska ostati stabilna, da je bezbjednosna situacija dobra, a finansiranje budžeta redovno.

SRNA

Povezani članci

Kilometarske kolone na granicama

Iako je saobraćaj jutros bio umjerenog intenziteta, na graničnim prelazima saobraćaj je sada pojačan, navodi Auto-moto savez Srbije. Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo, gdje su evidentirane ogromne kolone vozila. Najprohodniji granični prelaz trenutno je Gradina, na izlazu iz Srbije ka Bugarskoj, gdje nisu duža zadržavanja. Teretna vozila se na prelazu […]

Dodik: Oni koji su protiv Srpske imaće problem sa njom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je rezolucija o Srebrenici podmukao potez protiv jednog naroda i poručio da će oni koji rade protiv Republike Srpske imati problem sa njom, ali da srpski narod nema razloga za strah i brigu i da će Srpska raditi ono što je u njenom interesu. “Ako bude […]