Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Završetak radova na tunelu puta Foča-Sarajevo i prije roka

14 Mart 2024
3 min.
Završetak radova na tunelu puta Foča-Sarajevo i prije roka

Radovi na tunelu na magistralnom putu Foča-Sarajevo teku dobrom dinamikom i mogli bi da budu završeni i prije predviđenog roka 29. marta, rečeno je Srni u preduzeću “Srbinjeputevi”, koje je izvođač.

U preduzeću “Srbinjeputevo” navode da je u toku miniranje tunela i kosina i odvoz materijala.

Planirano je da se tunel u potpunosti ukloni i da se urede kosine sa zaštitnim mrežama, dok će kolovoz biti presvučen novim asfaltom i proširen dva metra, po jedan metar sa obje strane.

U “Srbinjeputevima” se nadaju da bi za desetak dana mogli pustiti jednu kolovoznu traku za naizmjenično odvijanje saobraćaja.

Zbog ovih radova od 5. marta saobraćaj je potpuno obustavljen na dionici Miljevina-Dobro Polje, a alternativni pravci preko Vratla i Grepka produžili su putovanje do Sarajeva za desetak kilometara, a preko Goražda i Rogatice za 60 kilometara.

U Policijskoj upravi Foča navode da od početka obustave saobraćaja prema Sarajevu, na alterantivnom pravcu preko Vratla nisu evidentirane saobraćajne nezgode, ali se vozila na pojedinim dijelovima otežano mimoilaze zbog nedovoljne širine kolovoza, naročito kada su u pitanju teretna vozila.

Portparol Policijske uprave Svjetlana Govedarica kaže da je alternativni putni pravac Miljevina-Vratlo-Jelašca sa makadamskim zastorom i da se saobraćaj odvija usporeno i otežano zbog neravnog kolovoza i blata.

Ona navodi da je alternativni pravac preko Grepka asfaltni put, ali da je i na njemu zabranjen saobraćaj za vozila preko 12 tona.

“Taj put karakteriše veliki broj oštrih krivina i kolovoz koji je na pojedinim mjestima nedovoljne širine za bezbjedno mimoilaženje vozila, naročito za teretna vozila”, rekla je Govedarica.

U policiji ne raspolažu preciznim podacima o frekvenciji teretnih vozila od Foče prema Tjentištu, preko Prijeđela, trenutno jedinom pravcu kojim mogu da saobraćaju šleperi prema Sarajevu, ali napominju da u ovom periodu na tom putu nije bilo evidentiranih saobraćajnih nezgoda teretnjaka.

Za putnička i manja teretna vozila do 12 tona postoji više alternativnih pravaca. Jedan je makadamski od Miljevine preko Vratla do Dobrog Polja, drugi je kroz Federaciju BiH, od Ustikoline preko Grepka, a treći magistralni put preko Goražda i Rogatice.

Predsjednik Udruženja fočanskih drvoprerađivača Goran Đuković rekao je da je njihovo poslovanje uglavnom orijentisano prema unutrašnjem tržištu BiH i Zapadnoj Evropi, ali da trenutno nisu u mogućnosti da plasiraju robu na ta tržišta.

“Postoji alternativni pravac Foča-Gacko-Nevesinje-Mostar i dalje prema Sarajevu, ali on produžava dužinu saobraćanja za 250 kilometara, tako da je po pitanju transporta naših roba neisplativ”, navodi Đuković.

Drvoprerađivači se, ipak, nadaju da radovi neće dugo trajati i da će ubrzo uspostaviti normalno poslovanje.

SRNA

Povezani članci

Kilometarske kolone na granicama

Iako je saobraćaj jutros bio umjerenog intenziteta, na graničnim prelazima saobraćaj je sada pojačan, navodi Auto-moto savez Srbije. Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo, gdje su evidentirane ogromne kolone vozila. Najprohodniji granični prelaz trenutno je Gradina, na izlazu iz Srbije ka Bugarskoj, gdje nisu duža zadržavanja. Teretna vozila se na prelazu […]

Dodik: Oni koji su protiv Srpske imaće problem sa njom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je rezolucija o Srebrenici podmukao potez protiv jednog naroda i poručio da će oni koji rade protiv Republike Srpske imati problem sa njom, ali da srpski narod nema razloga za strah i brigu i da će Srpska raditi ono što je u njenom interesu. “Ako bude […]