Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Asanž priznao krivicu i formalno oslobođen

26 Jun 2024
2 min.
Asanž priznao krivicu i formalno oslobođen

Osnivač “Vikiliksa” DŽulijan Asanž priznao je krivicu za kršenje američkog zakona o špijunaži i potom izašao kao slobodan čovjek iz suda na ostrvu Sajpan, nakon čega se zaputio ka Australiji.

Asanž je postigao dogovor sa američkim vlastima o priznavanju krivice u zamjenu za odustajanje od daljeg krivičnog gonjenja. SAD su mu uračunale godine koje je proveo u britanskom zatvoru.

Ovim se završava četrnaestogodišnja pravna saga u kojoj je Asanž proveo više od pet godina u britanskom zatvoru i sedam godina u azilu u Ambasadi Ekvadora u Londonu boreći se protiv izručenja u SAD, gdje je bio optužen u 18 tačaka.

Tokom tročasovnog saslušanja, Asanž se izjasnio krivim po jednoj tački optužnice za zavjeru radi pribavljanja i objavljivanja povjerljivih dokumenata iz domena nacionalne odbrane, ali je rekao da vjeruje da prvi amandman Ustava SAD, koji štiti slobodu govora, štiti i njegove aktivnosti.

“Radeći kao novinar, ohrabrio sam svoj izvor da pruži informacije za koje je rečeno da su povjerljive da bih te informacije objavio”, rekao je on pred sudom na američkom pacifičkom ostrvu.

On je dodao da je “vjerovao da je Prvi amandman štitio tu aktivnost”, ali da prihvata da je to “kršenje statuta o špijunaži”.

Glavni američki okružni sudija Ramona Manglona prihvatila je njegovo izjašnjavanje o krivici i pustila ga na slobodu zbog vremena koje je već proveo u britanskom zatvoru.

“Čvrsto vjerujemo da Asanž nikada nije trebao da bude optužen po Zakonu o špijunaži i da se bavio onim što novinari rade svakodnevno”, rekao je novinarima ispred suda njegov američki advokat Beri Polak.

On je dodao da će “Vikiliks” nastaviti sa radom.

Asanž /52/ je napustio sud prošavši kroz gomilu televizijskih kamera i fotografa i nije odgovarao na pitanja, a zatim je mahnuo dok je ulazio u bijeli automobil.

On je sa Sajpana otputovao privatnim avionom prema Kanberi, gdje se očekuje da će sletjeti oko 19.30 časova po lokalnom vremenu.

Američka teritorija u zapadnom Pacifiku izabrana je zbog njegovog protivljenja putovanju u kontinentalni dio SAD i zbog njene blizine Australiji, rekli su tužioci.

SRNA

Povezani članci

Napadač porijeklom iz BiH?

Napadač kojeg su policajci ubili u obračunu kod Generalnog konzulata Izraela u centru Minhena je državljanin Austrije radi se o Bošnjaku porijeklom iz BiH, javio je izraelski portal “Inet njuz”. U izvještaju se navodi da je napadač, navodno star 18 godina, ušao u NJemačku prije nekoliko dana. Prema oznakama na registarskim tablicama njegovog automobila, on […]

Putin: Moskva će podržati Kamalu Haris

Rusija će podržati kandidata Demokratske stranke Kamalu Heris na predsjedničkim izborima u SAD, kao što je preporučio američki predsjednik DŽozef Bajden, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin. “Rekao sam da je trenutni predsjednik gospodin Bajden bio naš favorit. On je sklonjen iz trke, ali je preporučio svim pristalicama da podrže gospođu Heris, pa ćemo mi […]