Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

BRIKS alternativa starom svijetu, Srpska prepoznaje svoje prijatelje

15 Oktobar 2024
2 min.
BRIKS alternativa starom svijetu, Srpska prepoznaje svoje prijatelje

BRIKS predstavlja alternativu starom svijetu koji je u fazi silaska sa istorijske i svjetske scene, zbog čega je važno da Srpska u svijetu koji se gradi prepozna prijatelje, partnere i saveznike, rekao je Srni ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir.

“Republika Srpska u Ruskoj Federaciji ima najvažnijeg saveznika i partnera”, poručio je Budimir.

On je dodao da su dobri odnosi između predsjednika Rusije i Srpske Vladimira Putina i Milorada Dodika ulaznica i prema konferenciji koja predstavlja novi svijet Brazila, Rusije, Indije i Kine, te drugih država koje se ubrzano priključuju toj novoj multipolarnosti.

“Svoje mjesto u svemu tome traži Republika Srpska. Mislim da će ovi kontakti koje ćemo napraviti na konferenciji i na marginama konferencije pomoći za učvršćenje ustavne pozicije Republike Srpske unutar BiH”, istakao je Budimir.

Budimir je dodao da je ekonomija jedno od najvažnijih pitanja BRIKS-a koji objedinjuje najveće globalne i regionalne ekonomske sile.

On je rekao da je saradnja Srpske sa Ruskom Federacijom vrlo intenzivna, ali ekonomski otežana zbog specijalne vojne operacije.

Budimir je podsjetio da je i saradnja sa Kinom kao najvažnijom ekonomskom silom BRIKS-a sve intenzivnija, dok se većina infrastrukturnih projekata realizuje sa kineskim partnerima.

“S druge strane, imamo i regionalne sile poput Indije i Brazila gdje ćemo sigurno pokušati da napravimo i tu vrstu kontakata”, zaključio je Budimir.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je ranije da će ići na predstojeći samit BRIKS-a u Kazanju gdje će se sresti sa nekim važnim ljudima, ocijenivši da je prisustvo na predstojećem forumu veliko priznanje Republici Srpskoj i njenoj politici.

Na samitu BRIKS koji će biti održan od 22. do 24. oktobra u Kazanju učestvovaće brojni svjetski lideri.

SRNA

Povezani članci

Srpska bogatija za 35 beba

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 35 beba, 16 djevojčica i 19 dječaka. Najviše, 16 beba rođeno je u Banjaluci, po pet u Gradišci i Doboju, po dvije u Zvorniku, Prijedoru, Bijeljini i Nevesinju, a jedna u Foči. U Banjaluci je rođeno pet djevojčica i 11 dječaka, u Gradišci pet djevojčica, u […]

Sutra isplata socijalnih davanja i mjesečnih naknada za borce

Ministarstvo finansija Republike Srpske isplatiće sutra ukupno 46 miliona KM za socijalna davanja korisnicima u Republici Srpskoj, kao i mjesečne naknade za korisnike prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite, saopšteno je iz ovog ministarstva. Ovom isplatom biće obuhvaćene i višečlane porodice koje su pravo naknade stekle na osnovu Zakona o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više […]