Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Crna Gora: Sutra predstavljanje konačnih rezultata Popisa stanovništva u 2023. godini

14 Oktobar 2024
1 min.
Crna Gora: Sutra predstavljanje konačnih rezultata Popisa stanovništva u 2023. godini

Uprava za statistiku – Monstat predstaviće sutra dio konačnih rezultata prošlogodišnjeg popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori, koji će uključivati etničku pripadnost i jezik.

Najavljeno je da će Monstat, na sutrašnjoj konferenciji za novinare, predstaviti rezultate stanovništva prema polu i starosti, državljanstvu, nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, vjeri, maternjem jeziku i jeziku koji se uobičajeno govori.

Direktor Monstata Miroslav Pejović najavio ranije da će uslijediti sukcesivno objavljivanje podataka o drugim karakteristikama stanovništva.

Građani su imali pravo i mogućnost da od 1. do 7. oktobra provjere svoje podatke o etničko-kulturološkim karakteristikama prikupljenih popisom stanovništva, domaćinstava i stanova putem specijalnog softvera.

Popis u Crnoj Gori trebalo je da bude održan 2021. godine, ali je odgođen zbog pandemije virusa korona. Taj proces realizovan je od 3. do 28. decembra, nakon što je njegov početak više puta prolongiran zbog zahtjeva opozicije i vijeća manje brojnih naroda da se prethodno ispune određeni uslovi za njegovo sprovođenje.

Prema preliminarnim rezultatima popisa, u Crnoj Gori živi 633.158 stanovnika, što je za dva odsto više nego 2011. godine.

SRNA

Povezani članci

Popis stanovništva u Crnoj Gori: Srba preko 205.000, srpski jezik većinski

Uprava za statistiku – Monstat predstavila je dio konačnih rezultata prošlogodišnjeg popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori, koji uključuju etničku pripadnost i jezik. Ukupno je popisano 667.650 lica. Prema popisu, Srba ima 205.370, odnosno 32,93 odsto, a srpski jezik je većinski sa udjelom od 43,18 odsto. U Crnoj Gori se 256.463 građana izjašnjava […]

Hrvatska, Italija i Slovenija za potpisivanje sporazuma Fronteksa i BiH

Ministri unutrašnjih poslova Hrvatske, Italije i Slovenije su na trilateralnom sastanku u Zaprešiću podržali potpisivanje sporazuma između Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu /Fronteks/ i BiH da bi se ublažile nezakonite migracije. Riječ je o petom sastanku trojice ministara nakon što su uvedene unutrašnje kontrole na bivšim graničnim prelazima između tri zemlje. “Taj sporazum […]