Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Cvijanović: Stvarnu prijetnju po BiH čini neodustajanje političkog Sarajeva od ratnih ciljeva

20 Juli 2024
4 min.
Cvijanović: Stvarnu prijetnju po BiH čini neodustajanje političkog Sarajeva od ratnih ciljeva

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da najveća opasnost BiH vreba u njoj samoj, te da stvarna prijetnja po BiH leži u velikim sarajevskim apetitima, uzurpaciji prava drugoga i neodustajanju od ratnih ciljeva.


“Oni sebi pokušavaju dići politički rejting time što pokušavaju da vode neke rasprave ili polemike sa drugima koji su dokazani državnici. Ali, u suštini, kad malo to sve ogolite i pogledate kako to izgleda, onda vidite da tu postoji samo jedna velika mržnja, netrpeljivost, nepostojanje želje da gradite bolje odnose”, istakla je Cvijanovićeva.

Komentarišući izjave sa komemoracije u Potočarima, a zatim i nakon što su članovi Delegacije EU položili vijenac na groblju u Bratuncu, Cvijanovićeva je istakla da je očigledno da bošnjačkim zvaničnicima smetaju i mrtvi Srbi.

“NJima smeta sve što ima veze sa Srbima, sve što je srpsko, pa im tako smetaju i mrtvi ljudi, odnosno žrtve rata i nastoje na svaki mogući način da održe svoju priču da u BiH postoje žrtve samo na jednoj strani. Nažalost, i međunarodni predstavnici ovdje su im čitav niz godina, evo sad već i decenija, davali krila u promociji takve priče”, smatra Cvijanovićeva.

Ona je navela da ju je posebno zabrinula prijetnja koju je Emir Suljagić uputio nakon to su članovi Delegacije EU položili vijenac na groblju u Bratuncu, govoreći da će neko pakleno platiti.

“Ako tako nešto kažete, onda zaista morate da razmišljate da li to znači da vam je život ugrožen. Druga stvar jeste da je u Podrinju stradalo više od 3.000 Srba, da tamo imate desetine i desetine ubijene srpske djece i da se njihova imena nalaze na spomenicima. Onda se zgrozite kada imate nekoga ko je oportun prema ideji da se neki stranac poklonio tim žrtvama”, rekla je Cvijanovićeva za “Glas Srpske”.

Cvijanovićeva je dodala da nije očekivala da bilo ko iz političkog Sarajeva osudi takav istup, ali da bi bilo lijepo i dobro za budućnost zemlje da neko izađe i kaže Suljagiću da je pretjerao i da prijeti drugim ljudima.

Govoreći o zapaljivom istupu člana Predsjedništva Denisa Bećirovića na komemoraciji u Potočarima, kojem je meta bila i Beograd, Cvijanovićeva je navela da bi Bećirović, da je pravi državnik, pozvao sve ljude da pokažu poštovanje prema žrtvama, kao i da se privredu pravdi svi oni koji su kamenovali, gotovo linčovali, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Bećirović bi trebalo da smanji doživljaj kada je u pitanju srbofobija koju uporno iskazuje, mržnja prema Srbima, Srpskoj, Srbiji. Sva njegova retorika zasnovana je na tome. Oni svaki put nađu neku takvu temu, sada je to Svesrpski sabor i deklaracija i sad se tu pričaju priče, i ovdje, i u inostranstvu, gdje god imaju neke kontakte. Plaše i međunarodnu i domaću javnost kako iz svega toga vreba neka opasnost za BiH”, istakla je Cvijanovićeva.

BiH je, smatra Cvijanovićeva, u odnosu na Srbiju mala, nikakva, ekonomski nedokaziva država, bez velikih projekata, ambicija i dogovora koji mora da postoji u okviru BiH da biste uopšte mogli da realizujete velike ekonomske projekte.

“Mi u Srpskoj smo srećni kad vidimo napredak koji se događa u Srbiji, volimo što Srbija ima ekonomsku i političku snagu i ponosni smo na to”, naglasila je Cvijanovićeva.

Osvrćući se na rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, Cvijanovićeva je podsjetila da je na sceni bila uzurpacija procedura i uzurpacija institucija.

“Ambasador je radio po nalogu jednog člana Predsjedništva, iza leđa drugima i to je apsolutno nakaradno, to u suštini pokazuje kakva vam je država kada vi vodite jednu kampanju, trošite resurse te države za nešto za šta nemate saglasnost te države. I mnogi, koji su se obraćali povodom te rezolucije u Generalnoj skupštini su ukazivali na tu činjenicu, da je to u suštini nešto što predstavlja unilateralnu akciju jednih i da na taj način mogu samo da oštete državu”, dodala je Cvijanovićeva.

Samo glasanje, navela je Cvijanovićeva, pokazalo je da je veliki broj država prepoznao da u tome leži jedna od veliki prijetnji.

Govoreći o problemima u DKP mreži, koji su se pokazali i u slučaju rezolucije o Srebrenici, Cvijanovićeva je upitala šta će BiH ambasadori, ako nisu kadri da predstavljaju nešto što je zaista spoljna politika.

“Ako ti ambasadori nisu svjesni da spoljnu politiku kreiraju zajedno, jedinstvenim stavom tri člana Predsjedništva, a ne slobodni strijelci, onda to i nije neka zemlja koja ima spoljnu politiku, onda joj ne trebaju ni oni koji su instrumenti za sprovođenje spoljne politike”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da su se srpski kadrovi u DKP mreži uvijek ponašali pristojno, vodeći računa o tome da je nešto zajednička stvar.

SRNA

Povezani članci

Ubijen maloljetni migrant u Bihaću

U sukobu migranata u Bihaću jedno lice je smrtno stradalo, a u toku je potraga za počiniocem, potvrđeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona /USK/. Prema izvještaju iz policije, sukob više lica dogodio se juče u 18.25 časova na gradskom šetalištu u Borićima, u neposrednoj blizini migrantskog kampa u kojem su smještene osobe iz […]

U Spomen-parku Garavice kod Bihaća postavljena ratna zastava BiH

Ratna zastava BiH postavljena je u Spomen-parku Garavice kod Bihaća, gdje je na najbrutalniji način pobijeno desetine Srba u Drugom svjetskom ratu i gdje će danas biti obilježene 83 godine od ustaškog zločina nad 12.000 Srba, među kojima je bio veliki broj djece. Zastava je na mjestu gdje to nije dozvoljeno, čak ni po federalnim […]