Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Danas je Ivanjdan: Ove običaje valja ispoštovati

07 Juli 2024
2 min.
Danas je Ivanjdan: Ove običaje valja ispoštovati

Vjernici Srpske pravoslavne crkve danas proslavljaju rođenje Svetog Jovana Krstitelja jednog od najvećih svetaca.

Rođenje svetog Jovana Preteče i Krstitelja Gospodnjeg, u narodu praznik poznatiji pod nazivom Ivanjdan jedan je od najvećih hrišćanskih praznika koji se obilježava 7. jula po gregorijanskom, odnosno 24. juna po julijanskom kalendaru. Srbi i svi pravoslavni vjernici za ovaj dan vezuju veliki broj običaja i narodnih vjerovanja.

Današnji praznik najveći je uoči Petrovdana, a pada u sred Petrovdanskog posta pa se danas posti na ulju.

Vjeruje se da mlade djevojke noć uoči Ivanjdana treba da odu na livade, upale vatru i beru cvijeće i travke od kojih će uplesti vijenac. Dok to čine, treba da pjevaju pjesme: „Ja posejo lan, baš na Ivandan, karala me, karala Ivanova majka“ ili „Ivansko cvijeće, petrovsko, zečenim poljem cvjetalo; Ivan je cvijeće nabrao, majci u krilo metao, a majka s krila na zemlju“.

Vijenci od ivanjskog cvijeća treba na današnji dan da se stave na vrata kuća. Tu treba da ostanu preko cijele godine. Djevojke kroz taj vijenac treba da gledaju rađanje sunca da bi bile rumene kao ono, pišu Večernje novosti.

Ubrano bilje se čuva kao lijek protiv velikog broja bolesti, kako bi se ukućani spasili od bolesti.

Djevojke koje nisu udate na ovaj dan treba da posade u saksiji malo žita. Na Petrovdan, 12. juna treba da pogledaju da li je niklo. Ako su klice kao prstenovi, ove jeseni će se sigurno udati.

Povezani članci

Sutra Miholjske zadušnice

Pravoslavni hrišćani obilježavaju sutra Miholjske zadušnice i, prema tradiciji, izaći će na grobove, prislužiti svijeće i u hramovima dati pomene preminulim precima. Vjernici na taj dan upućuju molitve Bogu za milost prema upokojenima i oproštaj grijehova. Zadušnice uvijek padaju u subotu, kada se organizuju i bogosluženja posvećena upokojenima, jer je Hristos dan uoči Vaskrsenja, koje […]

Danas je veliki praznik – običaj nalaže da uradite samo jednu stvar

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju dan posvećen svetom Jevstatiju, zaštitniku lovaca, šuma i gora. Ovaj praznik, koji se obilježava 3. oktobra, slavi svetog Jevstatija, čiji životopis govori da je u mladosti nosio ime Plakida i da je živio u Rimu od 70. do 120. godine nakon Hristovog rođenja. Plakida je bio strasni […]