Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Danas o saradnji Istočnog Sarajeva i kineskog grada Cangdžou

15 Oktobar 2024
2 min.
Danas o saradnji Istočnog Sarajeva i kineskog grada Cangdžou

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić razgovaraće danas sa delegacijom kineskog grada Cangdžou o aktivnostima u saradnji dva grada, zasnovanim na Sporazumu o bratimljenju potpisanom prošle godine.

Sastanku će prisustvovati privrednici i predstavnici kompanija sa područja Istočnog Sarajeva, najavljeno je iz Gradske uprave.

U kineskom višemilionskom gradu Cangdžou, posredstvom Ambasade BiH u Kini, 12. novembra 2023. godine potpisan je Sporazuma o bratimljenju ovog grada u provinciji Hebej i grada Istočno Sarajevo.

Sporazum se zasniva na principima uzajamnog razumijevanja, prijateljstva, razvijanja i jačanja bratske saradnje dva grada u oblasti industrije, poljoprivrede, trgovine, obrazovanja, sporta, kulture i turizma, sa posebnim fokusom na oblast ekonomije i trgovinske razmjene.

Grad Cangdžou jedan je od najvećih gradova u provinciji Hebej, sa oko 7,3 miliona stanovnika i površinom od 14.000 kilometara kvadratnih. Sa istorijom starom više od 1.500 godina i tri Uneskove lokacije, ovaj kineski grad je kolijevka drevnih kineskih borilačkih vještina, tradicionalne kineske medicine i dom je 17 zaštićenih ključnih nacionalnih blaga Kine.

Prvi je industrijski grad u provinciji sa više od 27.000 kompanija i 100 klastera, te značajno transportno čvorište. Osim veoma razvijene industrije proizvodnje biomedicinske opreme, hemijskih sredstava, krzna, kao i proizvodnje cijevi i mašina za pakovanje, posebno se izdvaja auto-industrija, u kojoj se svakog minuta sklopi po jedan automobil.

SRNA

Povezani članci

Sezona grijanja u Sokocu počeće sutra uveče

Toplana u Sokocu sutra uveče počeće sa grijanjem užeg dijela gradskog naselja, rekao je Srni vršilac dužnosti direktora komunalnog preduzeća “Sokolac” Davorin Đurović. Đurović je naveo da su izvršene sve pripreme neophodne za početak sezone grijanja. On je rekao da toplana neće biti pokrenuta ujutro, jer će sutra veći dio gradskog naselje Sokolac zbog planiranih […]

Svečani doček za vicešampionku svijeta Marinu Kurteš

Veliki broj građana Istočnog Sarajeva dočekao je večeras svjetskog vicešampiona u karateu Marinu Kurteš. Kurtešova je u Istočno Sarajevo donijela srebrnu medalju sa Svjetskog prvenstva u karateu u Veneciji u kategoriji mlađih seniorki u borbama do 68 kilograma. Kurtešova je zahvalila gradu i sugrađanima na veličanstvenom dočeku, koji, kako kaže, nije očekivala, jer još nije […]