Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Sokolac: Za proizvođače mlijeka obezbijeđeno 55 muzilica po povoljnoj cijeni

14 Oktobar 2024
3 min.
Sokolac: Za proizvođače mlijeka obezbijeđeno 55 muzilica po povoljnoj cijeni

U Sokocu su uručene savremene muzilice za 55 članova Udruženja proizvođača mlijeka “Blago Romanije”, koje su obezbijeđene po veoma povoljnim cijenama, u saradnji sa Vladom Republike Srpske, rekao je danas novoizabrani načelnik ove opštine Strahinja Bašević.

Bašević je naglasio da je riječ o mini-projektu koji je realizovan posredstvom sokolačkog preduzeća “Junior”, zahvaljujući predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću i Udruženju proizvođača mlijeka i mliječnih prerađevina “Blago Romanije”, rekordera Sarajevsko-romanijske regije u predaji mlijeka mljekarama, koji odavno očekuju pomoć šire zajednice.

“Ove savremene muzilice će proizvođačima mlijeka biti dodatno olakšanje u njihovom radu”, rekao je novinarima Bašević.

On je naveo da je ovo samo jedan od vidova pomoći i najavio da će podsticaja za poljoprivrednike na području opštine Sokolac biti još, jer je “poljoprivreda sa svojim potencijalom jedan od glavnih nosilaca razvoja ove lokalne zajednice”.

Predsjednik sokolačkog Udruženja “Blago Romanije” Saša Kapović naveo je da je sredstva za savremene muzilice u najvećem dijelu obezbijedila Vlada Republike Srpske, a proizvođači mlijeka su uplatili po 270 KM, što je za svako domaćinstvo koje se prijavilo za muzilicu ušteda od 490 KM.

“Zajedničkim snagama ćemo raditi još bolje, jer na Sokocu ima mnogo potencijala i resursa koje treba iskoristi i u drugim djelatnostima, ali kad imamo podršku kakva je ova današnja možemo mnogo više”, poručio je Kapović.

On je podsjetio da se na javni poziv Udruženja “Blago Romanije” od 197 članova za nabavku savremene muzilice prijavilo 55, te da će nastojati naredne godine da nabave muzilice za još 13 poljoprivrednika koji su se kasno prijavili za prvi poziv.

Kapović napomenuo je da je “Blago Romanije” u protekle tri godine, koliko postoji, od grada Istočno Sarajevo dobilo 190.000 KM za mliječne kartone za muzna grla.

On je istakao i da je prethodna skupštinska većina u lokalnom parlamentu obezbijedila premiju iz budžeta opštine Sokolac od 10 feninga po litru predatog mlijeka, čija je isplata do sada kasnila, ali se nadaju da će taj problem u narednom periodu biti riješen.

Direktor preduzeća “Junior” u Podromaniji kod Sokoca Miloš Borovčanin naglasio je da savremene muzilice sa suvom vakuum pumpom rade brže i lakše se održavaju nego one koje su ranije korištene, te dodao da je “Junior” dvije muzilice donirao za dva proizvođača mlijeka.

Milomir Tošić iz Žljebova, koji na farmi od 10 muznih grla proizvodi do 30.000 litara godišnje, danas je preuzeo muzilicu za koju je uplatio 270 KM, što smatra minimalnom cijenom. On kaže da je riječ o savremenoj muzilici sa kojom je mnogo lakše raditi.

SRNA

Povezani članci

Danas o saradnji Istočnog Sarajeva i kineskog grada Cangdžou

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić razgovaraće danas sa delegacijom kineskog grada Cangdžou o aktivnostima u saradnji dva grada, zasnovanim na Sporazumu o bratimljenju potpisanom prošle godine. Sastanku će prisustvovati privrednici i predstavnici kompanija sa područja Istočnog Sarajeva, najavljeno je iz Gradske uprave. U kineskom višemilionskom gradu Cangdžou, posredstvom Ambasade BiH u Kini, 12. novembra 2023. […]

Sezona grijanja u Sokocu počeće sutra uveče

Toplana u Sokocu sutra uveče počeće sa grijanjem užeg dijela gradskog naselja, rekao je Srni vršilac dužnosti direktora komunalnog preduzeća “Sokolac” Davorin Đurović. Đurović je naveo da su izvršene sve pripreme neophodne za početak sezone grijanja. On je rekao da toplana neće biti pokrenuta ujutro, jer će sutra veći dio gradskog naselje Sokolac zbog planiranih […]