Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Danas Pavlovdan: Ovo su narodna vjerovanja i običaji vezani za ovaj dan

13 Juli 2024
1 min.
Danas Pavlovdan: Ovo su narodna vjerovanja i običaji vezani za ovaj dan

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas obilježavaju Pavlovdan – Sabor svetih 12 apostola, posvećen apostolu Pavlu i svim apostolima.

Na Pavlovdan se proslavljaju apostoli Petar, Andrej, Jakov Zavedejev, Jovan, Filip, Vartolomej, Toma, Matej, Jakov Alfejev, Tadej, Simon Zilot, Matija i Pavle.

Iako svaki od 12 apostola ima svoj dan kada se slavi, crkva je odredila Pavlovdan kao saborni praznik svih apostola. Svi apostoli stradali su mučenički, jedino je Jovan umro prirodnom smrću.

Pavlovdan nije crveno slovo u pravoslavnom kalendaru, ali se poštuje kao drugi dan Petrovdana i ovog dana se ne radi u polju, a domaćice ne rade kućne poslove.

Običaj je i da se za Petrovdan i Pavlovdan priprema “petrovača”, odnosno kolač od jabuka.

Povezani članci

Danas slavimo Svetog Evtihija: Izgovorite ove riječi za duševni mir

Srpska pravoslavna crkva danas, 6. septembra slavi Svetog sveštenomučenika Evtihija i Svetu mučenicu Siru. Evtihije putovao je mnogo, imajući anđela za saputnika. U tamnici primao je hljeb nebeski od anđela. Kada mu je tijelo bilo strugano željezom, tekla je iz njega krv sa neobično blagouhanim mirom. Bacan u oganj i pred zvjeri, i najzad posječen […]

Danas je Sveti prorok Samuilo: Ovu stvar nikako ne radite

Sveti prorok Samuilo prema crkvenom kalendaru obilježava se 2. septembra. Sveti prorok Samuilo bio je 15. i poslednji sudija izrailjski. Živio je 1.100 godina pre Hrista, a rođen je u mjestu Ramatu, gdje se kasnije rodio i blagoobrazni Josif. Kaže se da je nerotkinja Ana isplakala Samuila od Boga i posvetila ga njemu kada je napunio […]