Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Danas slavimo Svetog apostola Filipa: Ispoštujte SLJEDEĆE OBIČAJE i otjeraćete zle sile

24 Oktobar 2024
1 min.
Danas slavimo Svetog apostola Filipa: Ispoštujte SLJEDEĆE OBIČAJE i otjeraćete zle sile

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave Svetog apostola Filipa.

Sveti apostol Filip je rodom iz Vitsaide kraj jezera Galilejskog. Propovedao je Jevanđelje u Aziji i u Grčkoj, gdje su Jevreji hteli da ga ubiju, međutim, Bog ga je spasao svojim čudesima. Prema predanju, arhijerej jevrejski koji je pokušao da ubije Filipa, odjednom je oslijepio i pocrnio.

Stradao je u 86. godini tako što su ga, zajedno sa Vartolomejem, bezbožnici razapeli na drvo. Ljudi su odmah potrčali da ih spasu, ali je samo Vratolomej uspio da preživi, dok je Filip izdahnuo. Njegove mošti su kasnije prenijete u Rim, prenosi Novosti Magazin.

Prema starim narodnim vjerovanjima na ovaj dan treba da pripremite bogatu večeru i jesti sa ukućanima.

Takođe, postoji vjerovanje da uveče tabane trljati bijelim lukom i izgovoriti sledeće riječi: “Vještica kao konac, u mene zubi kao kolac.”

Povezani članci

Ovo su svi običaji koji se poštuju noć pred Svetu Petku i na taj dan: Da li bi žene trebalo da poste ranije?

Postoje mnogi običaji koji se rade na dan Svete Petke, 27. oktobra svake godine, ali posebni su oni koji se moraju obaviti uoči praznika. Veče pred Svetu Petku ima posebno značenje, te se nakon večere ide odmah na spavanje. Prema jednom narodnom verovanju, ukoliko vam se Sveta Petka ukaže u snu, to može da znači dve stvari, […]

Danas je Srđevdan, ispoštujte ove običaje

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju praznik posvećen Svetim mučenicima Sergiju i Vakhu, u narodu poznatiji kao Srđevdan. Ovaj praznik je u crkvenom kalendaru obilježen crnim, masnim slovima, pa ne bi trebalo raditi kućne poslove. Srđevdan pripada slavama za koje se priprema mrsna hrana, osaim ako sijreda ili petak nisu dani slave. Svaka […]