Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Tužilaštvo objavilo jezive detalje ubistva policajca u Bosanskoj Krupi

25 Oktobar 2024
2 min.
Tužilaštvo objavilo jezive detalje ubistva policajca u Bosanskoj Krupi

Nepoznato lice koje je imalo odjevni predmet preko polovine lica je sinoć oko 20.40 ušlo u Policijsku stanicu Bosanska Krupa, a potom u dežurnu sobu u kojoj su se u tom trenutku nalazila dva policijska službenika, te ih bez ikakvog povoda napao hladnim oružjem – nožem. Jednom policijskom službeniku je zadao povrede grudnog koša od kojih je kasnije preminuo, a drugom povrede abdomena i glave.

Saopšteno je ovo iz Kantonalnog tužilaštvo Unsko-sanskog kantona, odakle navode da su u tom trenutku u prostorije ušli drugi policajci koji su savladali napadača i uhapsili ga.

“Utvrđeno je da je napadač maloljetno lice s područja Bosanske Krupe, rođen 2009. godine. O događaju je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona koji je odmah izašao na teren i pod čijim nazdorom su pripadnici Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona vršili uviđaj do 00.30”, navode iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Dodaju da je sinoć je pretresena porodična kuća maloljetnog napadača, te da su tom prilikom oduzeti predmeti koji se mogu koristiti kao dokaz u daljnjem krivičnom postupku.

“Obzirom na neposredna saznanja na licu mjesta iz kojih proizilazi da je motiv ovog krivičnog djela bio napad na instituciju, odnosno policijsku stanicu kao organ u cilju zastrašivanja stanovništva, dežurna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona je ovo djelo kvalificirala kao Terorizam iz člana 201. stav 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Federacije BiH”, ističu iz ovog tužilaštva.

Naglasili su da će Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona, a s obzirom na prirodu ovog djela i svojstva počinioca, prioritetno postupati u ovom predmetu i da će se sve radnje hitno provoditi, kao i da je već u ovom trenutku uključeno više policijskih agencija u rad.

“Takođe je uključen Centar za socijalni rad Bosanska Krupa koji će vršiti socijalnu anamnezu maloljetnika i njegovih porodičnih prilika. Maloljetni napadač je lišen slobode, te će njemu biti postavljen branilac po službenoj dužnosti koji ima certifikat za postupanje u predmetima gdje je osumnjičeno lice maloljetnik”, ističu iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Dodaju da će on biti doveden u Tužilaštvo, gdje će se saslušati u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, nakon čega će tužilac odlučiti o poduzimanju drugih radnji.

Povezani članci

Uhapšeni roditelji maloljetnog ubice iz Krupe

Roditelji maloljetnika koji je ubio policajca, a drugog teško ranio u Bosanskoj Krupi, su uhapšeni. Saznaje ovo portal “Avaza“. Maloljetnik (15) je tokom noći izvršio teroristički napad na policijsku stanicu. U stanicu je upao s nožem i napao pripadnike MUP-a. Na teren su tada izašli pripadnici Specijalističke jedinice, veliki broj pripadnika uniformisane policije, kao i […]

Košarac: Konaković pokušava da dovede javnost u zabludu, a posebno privrednike

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac ocijenio je zabrinjavajućim nove manipulacije ministra inostranih poslova Elmedina Konakovića koji poređenjem tržišta EU i BRIKS-a pokušava da dovede u zabludu javnost, a posebno izvozno orijentisane privrednike. “Riječ je o klasičnoj zloupotrebi ekonomskih pokazatelja kako bi ostvario populističke ciljeve i dodvorio se mentorima sa Zapada”, izjavio je Košarac Srni. […]