Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Košarac: Konaković pokušava da dovede javnost u zabludu, a posebno privrednike

25 Oktobar 2024
3 min.
Košarac: Konaković pokušava da dovede javnost u zabludu, a posebno privrednike

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac ocijenio je zabrinjavajućim nove manipulacije ministra inostranih poslova Elmedina Konakovića koji poređenjem tržišta EU i BRIKS-a pokušava da dovede u zabludu javnost, a posebno izvozno orijentisane privrednike.

“Riječ je o klasičnoj zloupotrebi ekonomskih pokazatelja kako bi ostvario populističke ciljeve i dodvorio se mentorima sa Zapada”, izjavio je Košarac Srni.

On je istakao da Konaković, kao i čitava plejada bošnjačkih političara, nisu ništa drugo do megafon američkog ambasadora Majkla Marfija i pojedinih zapadnih ambasada, čijim interesima služe.

“NJihov narativ ide za tim da ocrni sve potencijalne partnere iz različitih regija svijeta, te da BiH bude isključivo orijentisana na tržište EU, ma koliko ta vrsta monopola bila na štetu privrede Srpske i Federacije BiH”, ukazao je Košarac.

On smatra da je žalosno što bošnjački političari ispunjavaju zahtjeve Zapada, čak i kada to ide na njihovu štetu.

“Svjedoci smo da proces EU integracija traje decenijama za razliku od razgovora o potencijalnom članstvu u BRIKS-u. Takođe, za razliku od BRIKS-a, koji insistira na ravnopravnosti i međusobnom uvažavanju, EU i SAD svoju podršku BiH uvijek politički uslovljavaju, a što je po pravilu na štetu Srpske”, pojasnio je Košarac.

On je podsjetio da BiH i EU imaju potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i da je sasvim logično da je sa tržištem EU veća spoljnotrgovinska razmjena.

“Niko ne osporava značaj tržišta EU, kao važnog spoljnotrgovinskog partnera, ali isto tako niko ne može osporiti potrebu otvaranja novih tržišta i benefite koje nosi članstvo u BRIKS-u”, istakao je Košarac.

On je podsjetio da su članice BRIKS-a među 10 najvećih zemalja svijeta po broju stanovnika, obimu resursa, površini i BDP-u, te da je u ovoj asocijaciji 45 odsto svjetskog stanovništva, odnosno 3,6 milijardi ljudi.

“Zvanični podaci kažu da je BRIKS već nadmašio G7, grupu od sedam najrazvijenijih zemalja, po paritetu kupovne moći. BRIKS proizvodi 35,6 odsto svjetskog BDP-a, dok G7 proizvodi 30,3 odsto. Ukupna težina zemalja BRIKS-a u svjetskoj privredi iznosi 58,9 triliona dolara. BRIKS je dom najvećih svjetskih mineralnih resursa i glavni pokretač razvoja realne ekonomije”, naveo je Košarac.

On je ocijenio da je suludo odbijati takve prilike i zarad zapadnih interesa onemogućavati nova tržišta za domaći privredni sektor.

“Srpska ne želi takav maćehinski odnos prema vlastitoj ekonomiji. Zato smo ponosni i pozdravljamo učestvovanje predsjednika Milorada Dodika i delegacije Republike Srpske na Samitu BRIKS-a u Kazanju. Naše opredjeljenje je da budemo dio novog međunarodnog poretka, koji otvara ogromne političke i ekonomske mogućnosti i saradnju na ravnopravnim osnovama, koja ojačava mir, stabilnost i prosperitet”, zaključio je Košarac.

SRNA

Povezani članci

Tužilaštvo objavilo jezive detalje ubistva policajca u Bosanskoj Krupi

Nepoznato lice koje je imalo odjevni predmet preko polovine lica je sinoć oko 20.40 ušlo u Policijsku stanicu Bosanska Krupa, a potom u dežurnu sobu u kojoj su se u tom trenutku nalazila dva policijska službenika, te ih bez ikakvog povoda napao hladnim oružjem – nožem. Jednom policijskom službeniku je zadao povrede grudnog koša od […]

Cvijanović: Imovina nije u nadležnosti Predsjedništva, pokretanje veta ima jasnu proceduru

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da će Prijedlog zakona o imovini biti skinut s dnevnog reda u Parlamentarnoj skupštini BiH, ističući da ovo pitanje nije u nadležnosti Predsjedništva, te da je za pokretanje mehanizma veta potrebno preglasavanje na dvije sjednice po istom pitanju, što sada nije bio slučaj. Cvijanović je u podkastu […]