Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Druženje starih i mladih Fočaka uz šah, gusle i prevenciju zdravlja

02 Oktobar 2024
2 min.
Druženje starih i mladih Fočaka uz šah, gusle i prevenciju zdravlja

Medicinski fakultet u Foči organizovao je danas “Međugeneracijsko druženje” na Trgu kralja Petra, kako je istaknuto, s ciljem smanjivanja predrasuda i diskriminacije starih lica.

Penzioneri su sa osnovcima, polaznicima šahovske sekcije, igrali društvene igre – šah, karte i domine, a mogli su i besplatno da provjere krvni pritisak, šećer u krvi i kognitivne sposobnosti.

Druženje, koje je povodom Svjetskog dana starijih lica, organizovala Katedra za zdravstvenu njegu Medicinskog fakulteta, upotpunjeno je nastupom mladog guslara Milomira Sekulovića.

Šef ove katedre Jelena Pavlović ističe da je stara lica potrebno što više uključiti u aktivnosti društvene zajednice i više raditi na promociji i prevenciji zdravlja, te da postoje razni programi kroz koje se to može ostvariti.

Ona je ocijenila da će izgradnja Doma za stara lica u Miljevini kod Foče dosta značiti, ali da broj potencijalnih korisnika te vrste usluge prevazilazi kapacitete doma i da bi bilo poželjno u ovoj opštini osnovati i centar za zdravo starenje.

“U mnogo opština postoji takav centar u kojem se mogu realizovati zdravstvene i preventivne aktivnosti, ali i dosta toga uraditi na uključivanju starih lica u zajednicu i time doprinijeti boljem kvalitetu njihovog života”, rekla je Pavlovićeva.

Da je ovakav centar neophodno osnovati u Foči, napomenula je Pavlovićeva, zaključak je i učesnika jučerašnjeg skupa na Medicinskom fakultetu na kojem se govorilo o mogućnostima unapređenja kvaliteta života starih lica.

SRNA

Povezani članci

Rogatica spremna za lokalne izbore, pravo glasa ima 8.901 birač

Predsjednik Opštinske izborne komisije /OIK/ Rogatica Neda Obradović rekla je Srni da je sve spremno za lokalne izbore u nedjelju, 6. oktobra, kada će moći da glasa 8.901 birač. Glasači će se izjašnjavati na ukupno 23 biračka mjesta, i to 20 redovnih, jedno za glasanje u odsustvu i putem dva mobilna tima. Ona je dodala […]

Dodik: Bošnjačkim političarima evropski put služi samo za otimanje nadležnosti Srpske i pokušaj stvaranja unitarne BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za Srnu da evropski put BiH služi bošnjačkim političarima samo za obračun sa Republikom Srpskom, otimanje njenih nadležnosti i da pokušaju da ostvare ratni san i cilj o stvaranju unitarne BiH. “Evropski put BiH za bosanske muslimane jeste jednako ukidanje Republike Srpske, pa tako i mali Dino zamišlja […]