Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Han Pijesak: Sjećanje na pogibiju 1.000 srpskih vojnika prije 110 godina

19 Oktobar 2024
2 min.
Han Pijesak: Sjećanje na pogibiju 1.000 srpskih vojnika prije 110 godina

Na Han Pijesku danas će biti održana manifestacija “Putevima Šumadijske divizije, drugog poziva – Vrani kamen 2024” kojom će biti biti obilježeno 110 godina od oslobođenja ove opštine u Prvom svjetskom ratu i sjećanje na pogibiju oko 1.000 pripadnika ove divizije 1914. godine.


U Organizacionom odboru su najavili da će na manifestaciji učestvovati oko 90 planinara i njihovih prijatelja.

Predsjednik Planinarskog društva /PD/ “Javor – sunčana planina” Boban Matić rekao je Srni da se pohodom planinara i njihovih prijatelja iz Republike Srpske i Srbije želi otrgnuti od zaborava mjesto stradanja oko 1.000 pripadnika Šumadijske divizije, drugog poziva, u sukobu sa austrougarskim trupama poznatom kao “Drinska bitka” na području opštine Han Pijesak u Prvom svjetskom ratu.

Matić je podsjetio da na planini Javor kod Han Pijeska postoje tri groblja srpskih vojnika iz tog vremena, a jedno od njih je i lokalitet Vrani kamen na kojem je, prema memoarima komandanta divizije sahranjeno oko 1.000 vojnika, među kojima je najviše bilo pripadnika Kragujevačkog puka, gdje je bilo boraca iz Kruševca, Čačka i okolnih mjesta.

Na mjestu stradanja srpskih boraca iz Velikog rata godinama nije bilo spomen-obilježja, sve dok, kako kaže Matić, grupa rodoljuba sa Han Pijeska 2009. nije podigla spomen-ploču, ogradila groblje i uredila pristupne puteve, zahvaljujući kojima ovo mjesto posjećuju učesnici planinarskih manifestacija.

On je istakao da su spomen-ploče postavljane i na mjestu stradanja oko 300 srpskih vojnika na Igrištima i na mjestu stradanja oko 150 srpskih boraca na Ružinoj vodi, poginulih u Velikom ratu.

Matić je dodao da PD “Javor – sunčana planina” već petu godinu organizuje manifestaciju posjete srpskom groblju na Vranom kamenu, te da su im se ove godine pridružili i članovi Planinarsko-ekološkog društva “Visočnik” i Turistička organizacija opštine Han Pijesak.

Matić je naglasio da je mjesto okupljanja učesnika ove manifestacije Pitoma poljana kod Han Pijeska, u 9.00 časova, te da je dužina staze 12 kilometara.

SRNA

Povezani članci

Milinčić: Prisustvo predsjednika Srpske BRIKS-u šansa za novi razvoj 

Prisustvo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Samitu BRIKS-a je od velike važnosti, jer na tom primjeru možemo da vidimo da Rusija “čuva leđa” Srpskoj, rekla je glavni urednik ruske agencije “Sputnjik” Ljubinka Milinčić. – Odnosi Srpske i Rusije su godinama veoma dobri, ali moramo primijetiti da je među 60 zvaničnika i jedan predstavnik, predstavnik Srpske, koja […]

U Srpskoj rođene 22 bebe

 U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođene su 22 bebe, po 11 djevojčica i dječaka. U Banjaluci je rođeno 10 beba, u Bijeljini i Istočnom Sarajevu po tri, u Doboju dvije, u Prijedoru, Zvorniku, Gradišci i Trebinju po jedna beba, rečeno je Srni u porodilištima u ovim lokalnim zajednicama. Četiri djevojčice i šest dječaka […]