Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Nešić nije smijenjen

16 Juli 2024
2 min.
Nešić nije smijenjen

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Nenad Nešić danas nije smijenjen u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Protiv smjene je bilo 14 poslanika, za je bilo 25, dok je jedan poslanik bio uzdržan.

Kada je riječ o poslanicima opozicije iz Srpske, Mladen Bosić (SDS) je bio suzdržan, dok su Darko Babalj (SDS) i Branislav Borenović (PDP) bili protiv.

Smjena, koju su inicirali poslanici Kluba SDA u Predstavničkom domu, nije podržana u drugom krugu.

Na prethodnoj sjednici po istoj tački dnevnog reda nije bilo entitetske većine zbog čega je ova inicijativa išla na usaglašavanje u Kolegijumu Predstavničkog doma, koji nije postigao saglasnost.

Inicijativu za rekonstrukciju Savjeta ministara- smjenu Nešića predložili su poslanici Kluba SDA Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Amor Mašović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić i Midhat Čaušević zbog toga što je Nešić gostujući u jednoj televizijskoj emisiji navodno uvrijedio žrtve enocida.

Poslanik SNSD-a u Milorad Kojić izjavio je da je inicijativa za smjenu Nešića klasičan oblik lustracije u institucijama na nivou BiH, koja podrazumijeva da ono što Bošnjaci misle i žele da predstave kao istinu niko ne smije da demantuje.

Govoreći o ovoj tački dnevnog reda današnje sjednice Predstavničkog doma, Kojić je istakao da se zabranjuje sloboda izražavanja, koja se u ovom slučaju odnosila na ono što je konstatovala nezavisna međunarodna komisija koja se bavila istraživanjem stradanja svih naroda u Srebreničkoj regiji.

-Ovo je definitivno pokušaj da bilo koji Srbin, ministar, poslanik, ne smije da izjavi ono što se ne sviđa bošnjacima i njihovom narativu koji pokušavaju da, kroz indoktrinaciju mladih ljudi i nekih budućih generacija, nametnu neistinu kao tačnost – naveo je Kojić, te dodao da su činjenice da su u Srebreničkoj regiji stradali svi vrlo jasne.

SRNA

Povezani članci

U Spomen-parku Garavice kod Bihaća postavljena ratna zastava BiH

Ratna zastava BiH postavljena je u Spomen-parku Garavice kod Bihaća, gdje je na najbrutalniji način pobijeno desetine Srba u Drugom svjetskom ratu i gdje će danas biti obilježene 83 godine od ustaškog zločina nad 12.000 Srba, među kojima je bio veliki broj djece. Zastava je na mjestu gdje to nije dozvoljeno, čak ni po federalnim […]

Zemljotres pogodio BiH: Osjetio se u Crnoj Gori i Hrvatskoj

Zemljotres magnitude 3,3 stepena Rihterove skale zatresao je večeras Bosnu i Hercegovinu. Prema preliminarnim podacima Evropsko – mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), epicentar potresa je bio 29 kilometara sjeveroistočno od Bileće, prenosi Klix. Podrhtavanje tla se osjetilo i u susjednoj Crnoj Gori, a građani javljaju da se osjetio i u susjednoj Hrvatskoj. Potresi ovog intenziteta obično […]