Ravna planina banerRavna planina baner

Sport

Posljednji duel velikana

19 Oktobar 2024
2 min.
Posljednji duel velikana

Najbolji srpski teniser Novak Đoković igraće protiv Rafaela Nadala meč za treće mjesto na egzibicionom turniru u Rijadu koji nosi simboličan naziv “Slem šest kraljeva”.

Turnir u Rijadu nema nikakav takmičarski značaj i ne donosi bodove za ATP listu, ali Saudijcima nije bilo teško da privuku teniske “kraljeve” pošto će pobjednik dobiti šest miliona dolara.

Takmičenje je stiglo do završnice, a na njemu su učestvovali Novak Đoković, prvi reket svijeta Janik Siner, Karlos Alkaraz, Danil Medvedev, Holger Rune i Rafael Nadal, koji sitno broj do penzije, pa će gledaoci u Saudijskoj Arabiji biti među posljednjima koji će ga vidjeti na terenu.

Španac zbog problema sa povredom nije igrao još od Olimpijksih igara u Parizu, a nedavno je najavio da će poslije nastupa sa reprezentacijom na Završnom turniru Dejvis kupa u Malagi završiti igračku karijeru.

Nadal i Đoković su bili odmah raspoređeni među četiri najbolja tenisera na turniru, ali su i poraženi od Karlosa Alkaraza, odnosno Janika Sinera, te će igrati meč za treće mjesto.

Vrlo vjerovatno, Đoković i Nadal će odigrati posljednji međusobni duel.

Suparništvo Đokovića i Nadala je najduže u istoriji Open ere, a oni su jedini igrači koji su igrali sva četiri grend slem finala uzastopno u pojedinačnoj konkurenciji. Pored rekorda po broju mečeva, Đoković i Nadal su odigrali najviše finala iz masters serije.

Prvi susret ova dva tenisera, koji je ujedno bio i jedini te 2006. godine, odigrao se na Rolan Garosu u četvrtfinalu, gdje je Nadal pobijedio Đokovića, koji je odustao zbog povrede leđa u trećem setu, nakon jednog sata i 54 minuta igre.

Ukupno su Nadal i Đoković odigrali 60 zvaničnih mečeva, Novak ima prednost u pobjedama sa 31:29. Zanimljivo je da je Đoković igrač s najviše pobjeda u karijeri protiv Nadala, dok je Španac teniser s najviše pobjeda protiv Đokovića. Srbin je jedini teniser koji je pobijedio Nadala u tri finala na šljaci. Mnogi stručnjaci smatraju da je Đoković jedini koji je parirao i bio bolji od Nadala na šljaci.

Ljubitelji tenisa će imati priliku još jednom da vide velikane teniske igre jednog preko puta drugog i to u Rijadu na turniru prestižnog i simboličnog naziva – “Slem šest kraljeva”, koji i te kako pristaje ponajviše Đokoviću i njegovom najvećem rivalu Nadalu.

Povezani članci

Partizan napravio veliki skok

Nakon odigranog četvrtog kola Evrolige, neki klubovi su značajno napredovali na tabeli, dok su pojedini imali blagi pad. Najveće iznenađenje, ali ono negativno, priredio je svojim navijačima aktuelni prvaka Evrope grčki Panatinaikos. Atinjani su poraženi u oba meča prvog duplog kola u novoj sezoni Evrolige. Zeleni su imali dvije utakmice na strani, ali svakako nisu […]

Ronaldo najplaćeniji fudbaler na svijetu i u ovoj godini

Portugalski fudbaler Kristijano Ronaldo, koji trenutno igra za saudijski Fudbalski klub “Al nasr”, najplaćeniji je igrač na svijetu u ovoj godini, pokazala je lista koju je objavio magazin “Forbs”. “Portugalska superzvijezda, koja je šesti put na vrhu liste u posljednjih 10 godina, zaradiće ove godine na terenu 220 miliona dolara, a vjeruje se da su […]