Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Škipina: Od “dobrih” namjera visokih predstavnika ostala nikad podjeljenija BiH i posijano sjeme mržnje

16 Juli 2024
4 min.
Škipina: Od “dobrih” namjera visokih predstavnika ostala nikad podjeljenija BiH i posijano sjeme mržnje

Visoki predstavnici, legalni i nelegalni, dolazili su u BiH s namjerom da ovdje bildaju mišiće, pokušaju da ožive svoje propale karijere i provode politiku sile, a od njihovih “dobrih” namjera ostala je samo nikad podjeljenija BiH u kojoj su upravo oni svaki dan sijali sve veće sjeme mržnje među konstitutivnim narodima i entitetima, istakao je poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Damjan Škipina.

“Niko od stranaca ne može znati bolje od konstitutivnih naroda šta je potrebno da bi BiH funkcionisala i zato neka nas puste već jednom na miru da se dogovorimo. Svaka njihova intervencija onemogućavala nam je normalan život, rad u zajedničkim tijelima i produbljivala je sve više nepovjerenje između konstitutivnih naroda”, rekao je Škipina za Srnu.

On je ukazao da svih ovih godina ti takozvani visoki predstavnici radili su u interesu samo jednog naroda – bošnjačkog, i uvijek na štetu Srba, oduzimajući silom, prijetnjama i nametanjima ono što je Republici Srpskoj garantovano Dejtonom.

Na pitanje da prokomentariše izjavu bivšeg visokog predstavnika u BiH Volfganga Petriča, na skupu pod nazivom “Da li će vlast preuzeti odgovornost?”, da njegov nasljednik Pedi Ešdaun nije bio baš zainteresovan za BiH, ali da Kristijan Šmit, kako kaže, pokazuje interesovanje i trudi se da oživi ulogu OHR-a, Škipina je istakao za Srnu da jedina istina koju je Petrič rekao jeste da Ešdaun nije bio zainteresovan za BiH i da je to posebno narod u Republici Srpskoj dobro osjetio na svojoj koži, jer sve što je uradio izazvalo je potpuni haos i nove krize, kao i svaka strana intervencija.

“Drago mi je da je Petrič u svom obraćanju naglasio da i sam vidi da ovo nije ona BiH koju je poznavao, jer su nju dolazile razne kabadahije i kauboji i radile i rade šta im se htjelo”, naglasio je Škipina.

On je rekao da je danas, kada sve sagledamo nakon toliko vremena i raznih stranih intervencija, jedino Republika Srpska uspjela da sačuva svoju autonomiju i sve je jača i bolja, a Federacija je potpuno disfunkcionalni član državne zajednice BiH.

“To nisu bile njihove namjere, ali to je jedino što su uspjeli da naprave. Uprkos pritiscima, sankcijama, nametanjima aktuelno rukovodstvo Republike Srpske je sačuvalo njenu autonomiju. Uprkos podvali zvanoj Kristijan Šmit odbranili smo našu Republiku od takvih hoštaplera i njegovo djelovanje danas je omogućeno samo na teritoriji Federacije koja je dala pristanaka da im neki neimenovani stranac uređuje odnose, jer oni sami to ne mogu”, naglasio je Škipina.

On je rekao da je Srpska danas stabilna, uređena, u roku formira vlast nakon svakih izbora, dok u Federaciji ni uz pomoć stranaca ne mogu da funkcionišu.

“Takođe, mi u Srpskoj imamo rekordan broj zaposlenih, gradimo auto-puteve, bolnice, škole, vrtiće, povećali smo plate i penzije, razvijamo se, dok Federacija svim silama pokušava to da spriječi”, dodao je Škipina.

On je rekao da ga zaista zanima kome Petrič u ovako stabilnoj Republici Srpskoj može da priča o nekom tamo Šmitu, neizabranom strancu, koji nelegalno boravi u BiH, i jačanju OHR, kada je krajnje vrijeme da ta kancelarija konačno, 29 godina nakon rata, ne da treba da jača, nego ne treba više da postoji.

“O kakvoj potrebi za nekim neimenovanim, nepriznatim strancem priča Petrič kada on ni u Federaciji, koja je odlučila da ga prizna, nije napravio ništa, osim što im oduzima šume u Varešu. To vide i Bošnjaci, samo ih još drži nada da će im on takav nepriznat i nelegalan moći pomoći da naudi i napravi neku štetu Republici Srpskoj”, naglasio je Škipina.

Međutim, istakao je on, desilo se upravo suprotno, po onoj narodnoj “ko drugom jamu kopa sam u nju upada”, zajedno sa Majklom Marfijem, Šmit im je imenovao najveće bošnjačke sramote i lakrdijaše na važne funkcije poput Rame Isaka i još goreg Zukana Heleza i Denisa Bećirovića.

“Kopali su jamu Srbima, a upali u nju sami i sada takve ličnosti znače nešto i predstavljaju Bošnjake, dok ih se i sami Bošnjaci stide”, konstatovao je Škipina.

SRNA

Povezani članci

Zemljotres pogodio BiH: Osjetio se u Crnoj Gori i Hrvatskoj

Zemljotres magnitude 3,3 stepena Rihterove skale zatresao je večeras Bosnu i Hercegovinu. Prema preliminarnim podacima Evropsko – mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), epicentar potresa je bio 29 kilometara sjeveroistočno od Bileće, prenosi Klix. Podrhtavanje tla se osjetilo i u susjednoj Crnoj Gori, a građani javljaju da se osjetio i u susjednoj Hrvatskoj. Potresi ovog intenziteta obično […]

Bubić: Sud BiH odgodio pretres protiv predsjednika Srpske za 18. septembar

Goran Bubić, advokat predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, izjavio je Srni da je Sud BiH zbog obaveza predsjedika Republike uvažio zahtjev odbrane i pretres koji je zakazan za 11. septembar odgodio za 18. septembar. Na posljednjem ročištu 28. avgusta sudija Sena Uzunović pročitala je prijedloge narednih i rekla da je planirano da budu održane 11. […]