Ravna planina banerRavna planina baner

Zanimljivosti

Zašto se kaže Miholjsko ljeto i kakvu nam zimu ono sluti

12 Oktobar 2024
2 min.
Zašto se kaže Miholjsko ljeto i kakvu nam zimu ono sluti

Iako je jesen kalendarski već odavno počela, za Srpsku pravoslavnu crkvu i vjernike prava smjena godišnjih doba nastupa tek danas, poslije Miholjdana – praznika Svetog Kirjaka ili, kako ga narod još zove, Svetog Miholja.

Običaji za Miholjdan nalažu da se tog dana obavljaju poslovi u polju ili bašti u sklopu priprema za zimu.

Prema narodnom vjerovanju, posluje Miholjdana nastupa prava jesen koja je kalendarski već uveliko počela.

Ovaj dan se naziva i mišji dan, podsjeća Istorijski zabavnik.

Vjeruje se da će miševi i druge poljske životinjice uginuti na današnji dan ako dotle u svoja skloništa nisu dopremili hranu za preko zime, prenosi Nova.rs.

Ipak, nama je jača asocijacija na “miholjsko leto” – lijepe, sunčane i tople jesenje dane.

Naime, ako pak nakon Miholjdana, u drugoj polovini oktobra, ne dođe do očekivanog zahlađenja, a period toplih dana se produži do kraja mjeseca, taj period se naziva miholjsko ljeto, što je izraz koji se se odomaćio u našem narodu.

Povezanost između Miholjdana i miholjskog leta ogleda se u narodnom vjerovanju da Sveti Kirjak Otšelnik, čije se ime vezuje za Miholjdan, svojom blagonaklonošću produžava tople dane nakon ovog praznika.

Osim miholjsko, ovo ljeto se u našem narodu naziva i babinje (ili babije) ili sirotinjsko ljeto – vjerovalo se da u oktobru mora da bude desetak lijepih dana kako bi i sirotinja stigla da pozavršava poljske poslove.

Postoji i vjerovanje da će ukoliko imamo miholjsko leto nastupajuća zima biti hladna. Međutim, analize meteorologa govore da nije tako, a oni imaju svoju definiciju.

“Period koji se naziva Miholjskim letom se obično javlja tokom oktobra (u bilo kom delu meseca), mora biti stabilan, suv i sa temperaturama iznad proseka za oktobar mesec ili određenu dekadu u tom mesecu, i mora trajati najmanje 7-8 dana. Dani su pretežno sunčani i topli, a jutra relativno sveža i sa mogućim čestim maglama, posebno u kotlinama i nizijama. Minimalne temperature se u većini dana Miholjskog leta najčešće kreću u rasponu od 8 do 14 stepeni, a maksimalne dnevne od 22 do 26 stepeni C. Ovo su tipične karakteristike Miholjskog leta, a sve ostalo spada u neko prosečno stanje koje se nikako ne može smatrati Miholjskim letom“, napominje Vladimir Bilak, autor portala Meteologos.

Povezani članci

Turski popis iz 1455. otkrio  da su naši preci uglavnom nosili neobična imena

U turskom popisu iz 1455. godine vidi se da su Srbi nekada nosili sasvim drugačija imena. Predstavljamo vam neka imena kojima su se u prošlosti nazivali Srbi, a koja su danas ili potpuno izašla iz upotrebe ili se jako rijetko mogu čuti, a neka i nikada! U njih imamo uvid zahvaljujući turskom popisu u oblasti […]

Ginisov rekord u Posušju? Svinja na svijet donijela čak 26 mladih!

Ivan Bešlić – Stević, dugogodišnji proizvođač zdrave hrane iz Posušja, nedavno je svjedočio pravom prirodnom fenomenu na svom imanju. Ovaj poznati uzgajivač domaćih životinja pozvao je novinare kako bi zabilježili nevjerovatan događaj koji se, prema njegovim riječima, nikada ranije nije dogodio. Naime, jedna od njegovih prasica donijela je na svijet nevjerovatnih 26 mladih, od kojih […]