Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Danas slavimo MALU GOSPOJINU, jedan od najvećih praznika: Na današnji dan trebalo bi da započnete ove poslove

21 Septembar 2024
1 min.
Danas slavimo MALU GOSPOJINU, jedan od najvećih praznika: Na današnji dan trebalo bi da započnete ove poslove

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Rođenje Presvete Bogorodice – Malu Gospojinu, jedan od najvećih zavjetnih praznika.

U narodu se ovaj praznik svečari i uz živopisne običaje, posebno posvećene rađanju. Neke porodice u svečanom ruhu iako ne slave i ne idu na slavu više dana provode u prazničnom raspoloženju posebno u krajevima gdje se održavaju malogospojinski vašari.

Zemljoradnicima je današnji praznik označavao početak jesenjeg oranja i sjetvu ozimih usjeva. Priređivane su i razne stočarske svečanosti.

Vjeruje se da bilje ubrano između Velike i Male Gospojine ima posebna ljekovita svojstva, kao i da jaja iz toga perioda mogu cijelu godinu da ostanu svježa pa se zato ostavljaju za nasad, a pilići izleženi u ove dane biće dobre nosilje. 

Kao što je rođenje Marijino obasjalo stare roditelje Joakima i Anu, tako i sunce na dan 21. septembra najavljuje sunčanu jesen i zimu, kaže narodno predanje.

Ovaj dan ubraja se u 36 velikih praznika u crkvenom kalendaru obilježenih crvenim slovom.

Dar boga starima Joakimu i Ani nije bila samo ćerka u poznim godinama, već i Bogomajka – Marija je rođena u Nazaretu u porodici oca iz plemena Davida i oca iz roda Aronovog. Po ocu je, dakle, njeno porijeklo carsko a po majci arhijerejsko.

Povezani članci

Sutra Mala Gospojina: Crveno slovo i veliki praznik važan za žene

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ proslaviće sutra Rođenje Presvete Bogorodice – Malu Gospojinu, jedan od najvećih zavjetnih praznika. Na Malu Gospojinu slavi se uspomena na dan kada je u Nazaretu u domu Joakima i Ane rođena Sveta Djeva Marija. Joakim i Ana su dugo bili bez djece. Već stari, oni su se usrdno molili Bogu da […]

U subotu proslavljamo Malu Gospojinu: Žene ovo obavezno moraju uraditi

Mala Gospojina je praznik koji obilježava dan rođenja presvete Bogorodice. Smatra se jednim od 36 velikih praznika i u crkvenom kalendaru je obilježen crvenim slovom. U narodu se ovaj praznik svečari i uz živopisne običaje, posebno posvećene rađanju. Neke porodice više dana provode u prazničnom raspoloženju i u svečanom ruhu iako ne slave i ne […]