Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Foča: Ulaz u grad i dječiji parkić dobijaju novi izgled

19 Septembar 2024
2 min.
Foča: Ulaz u grad i dječiji parkić dobijaju novi izgled

Dječiji parkić u Donjem Polju, najveće fočansko igralište te vrste za djecu nižeg uzrasta, dobija novi izgled, a osim ovih radova u Foči je u toku i uređenje Južnog mosta slobode i šetališta lijevom obalom Drine.

U građevinske radove i nabavku rekvizita za dječiji parkić opština je iz budžeta izdvojila 130.000 KM.

Načelnik opštine Milan Vukadinović kaže da se nakon pripremnih radova, u ponedjeljak, 23. septembra, očekuje isporuka prvih rekvizita.

“Želimo da obnovimo kompletno infrastrukturu u dječijem parkiću, da neke stare rekvizite obnovimo, a da uradimo i neke nove stvari koje zaslužuju naša djeca i roditelji, da imaju mnogo bolje centralno dječije igralište u Donjem Polju”, kaže Vukadinović.

On je najavio i gradnju dječijih igrališta u Brodu na Drini, te u užem centru grada iza bivše robne kuće.

U Foči je u toku i uređenja ulaza u grad, tačnije Južnog mosta slobode, koji će dobiti dekorativnu rasvjetu, i šetališta između dva drinska mosta sa oslikavanjem turističkih murala.

Raskrsnica kod mosta ukrašena je velikim slikama fočanskih pješčanih piramida, raftinga na Tari, spomenika na Tjentištu, Sat kule, Hrama Svetog Save, Maglića, Zelengore i drugih prirodnih bisera ovog kraja.

“Kao turističko mjesto moramo da imamo moderno šetalište, da napravimo turističku mapu Foče – naš umjetnik je zaista odlično uradio slike turističkih znamenitosti po kojima smo prepoznatljivi. Takođe, rasvjeta mosta će biti nešto po čemu će Foča u budućnosti biti prepoznatljiva”, kaže Vukadinović.

Korito Drine na tom mjestu je očišćeno, a preostalo je da se ofarba ograda na mostu i stubovi od rasvjete.

Vukadinović navodi da je želja lokalne uprave da turiste koji prolaze ovom rutom prema primorju, Nacionalnom parku „Sutjeska“ i kanjonu Tare, zainteresuje da svrate i u samu Foču.

“Želimo da mapiramo Foču kao centar regije, kao grad koji je tačka oslonca regije, ali i Republike Srpske. Nećemo na ovome stati, radićemo kompletna šetališta pored rijeka, da ih spustimo na vodu, šetališta ispod studentskog doma, pomoćnog stadiona i obdaništa da spojimo dalje do platoa Hrama Svetog Save, a onda vjerovatno i stazu prema Brionima”, dodao je Vukadinović.

Dekorativna rasvjeta na mostu već je puštena u probni rad, a pješačko-biciklistička staza duga 980 metara trebalo bi da uskoro bude završena.

SRNA

Povezani članci

Dodik: Izborni zakon Republike Srpske biće primjenjivan

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je Izborni zakon Republike Srpske ustavan i da će ovaj zakonski akt biti primjenjivan. Dodik je, povodom odluke krnjeg Ustavnog suda BiH o stavljanju van snage Izbornog zakona Republike Srpske, rekao da je taj sud predviđen Ustavom, ali da u svom radu krši taj najviši pravni […]

Dodik: Ustavni sud BiH želi da uruši status Srpske; Od 2011. godine pripremaju okvir vezan za imovinu (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Ustavni sud BiH želi da uruši status Republike Srpske. Istakao je da od 2011. godine pripremaju okvir vezan za imovinu. – Oni koji posljednjih 30 godina guraju izopačenu priču o BiH. To treba da bude institucija koja vrvi od autoriteta, a ne da skrnave i zagorčavaju život […]