Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Danas u Istočnom Sarajevu otkrivanje i osveštanje spomenika “Beli anđeo”

03 Oktobar 2024
2 min.
Danas u Istočnom Sarajevu otkrivanje i osveštanje spomenika “Beli anđeo”

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom osveštaće danas spomenik “Beli anđeo” u Memorijalnom kompleksu u Istočnom Novom Sarajevu.

Otkrivanje i osveštanje spomenika planirano je za 18.00 časova, saopšteno je iz Gradske uprave Istočno Sarajevo.

Inicijativu za izgradnju Memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim srpskim civilima Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije u 20. vijeku pokrenuo je gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić.

Memorijalni kompleks čini jedinstven prostor u čijem središtu se nalazi skulptura Belog anđela uzdignuta na plato koji podsjeća na kameno guvno kao simbol zborišta, okupljanja i zajedništva.

Dodatne akcente kompleksa čine tri manja kružna platoa sa bronzanim reljefima na kojima su predstavljene tri pravoslavne svetinje – Stara crkva na Baščaršiji, Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice i Crkva Svetog Preobraženja na Pofalićima, kao i informacioni digitalni paneli sa podacima o stradalim srpskim civilima.

Istraživanje i evidentiranje civilnih žrtava zločina, gradonačelnik je povjerio stručnom timu koji predvodi direktor Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović.

Stručni tim je do sada prikupio podatke o oko 10.000 stradalih srpskih civila u Sarajevu i Sarajevsko-romanijskoj regiji u tri rata tokom 20. vijeka, ali taj broj nije konačan, s obzirom na to da je riječ o dugotrajnom procesu koji će biti nastavljen i u narednim godinama, istaknuto je u saopštenju.

Program povodom otkrivanja i osveštanja spomenika svojim nastupom obogatiće A kapela sastav koji se bavi očuvanjem srpske tradicionalne muzike “Srbski pravoslavni pojci”, guslar Dušan Pejić i pjesnik Ognjen Kandić.

SRNA

Povezani članci

Verena Cerovina uhapšena zbog pomaganja članu Škaljarskog klana

Ognjen Odović iz Sokoca i pjevačica Verena Cerovina uhapšeni su zbog skrivanja poznatog krimnalca Ognjena Orašanina zvanog Oras, potvrđeno je Glasu Srpske. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, navodeći inicijale, saopšteno je sa su oni uhapšeni juče. Naveli su da su akciju hapšenja izveli službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet  u saradnji sa pripadnicima […]

Katić: Prioritet nastavak stabilnog i odgovornog upravljanja

Kandidat SNSD-a za načelnika Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić izjavio je Srni da mu je prioritet u radu nastavak stabilnog i odgovornog upravljanja, uz dalje unapređenje svih segmenata života građana kako bi ova opština postala moderna, razvijena i poželjna za život. “To se ogleda u brojnim urađenim projektima i onome što planiramo u narednom mandatu, […]