Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Delegacije i prijatelji grada Istočno Sarajevo položili vijence na Novi Zejtinlik

16 Septembar 2024
2 min.
Delegacije i prijatelji grada Istočno Sarajevo položili vijence na Novi Zejtinlik

Delegacija grada Istočno Sarajevo na čelu sa gradonačelnikom Ljubišom Ćosićem i prijateljima iz bratskog grada Krasnodara iz Ruske federacije prisustvovali su pomenu na Vojničkom spomen-groblje Novi Zejtinlik povodom Dana i krsne slave grada Istočno Sarajevo – Svetog Petra Dabrobosanskog.

U posjeti su bili i bratske delegacije grada Niša i iz Crne Gore, kao i predstavnici gradskih opština.

Ćosić je izjavio Srni da su delegacije položile vijence i prisustovali pomenu kod Centralnog spomen-krsta, kao i službi u Crkvi Svete Petke za duše upokojenih pripadnika Vojske Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom spomen-kompleksu.

Bratske i prijateljske delegacije posjetile su manastir Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji, u narodu poznat kao Romanijska Sokolica.

“Na ovaj način, po tradiciji, počinje obilježavanje Dana i krsne slave grada – Svetog Petra dabrobosanskog sa Vojničkog spomen-groblja `Novi Zejtinlik` gdje počiva više od 960 srpskih boraca koji su najzaslužnijih za stvaranje Istočnog Sarajeva, ranije Srpskog Sarajeva i Republike Srpske”, istakao je Ćosić.

Polaganju vijenaca i posjeti “Novom Zejtinliku” prisustovali su predstavnici gradskih opština i Boračkih organizacija ovih lokalnih zajednica.

Na “Malom Zejtinliku” na Sokocu sahranjeno je oko 1.000 srpskih boraca poginulih u odbrani Sarajevsko-romanijske regije u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Ovo vojničko spomen-groblje osnovano je nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma o miru u BiH i egzodusa 150.000 Srba koji su sa sobom ponijeli i posmrtne ostatke poginulih boraca napuštajući Vogošću, Dobrinju, Grbavicu, Hadžiće, Ilidžu, Rajlovac, Ilijaš i druga naselja u okolini Sarajeva, koja su do tada bila pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

SRNA

Povezani članci

Dodik: Vujičić će stajati na braniku Republike Srpske

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da kandidat SNSD-a za načelnika opštine Istočna Ilidža Miroslav Vujičić treba da bude izabran na tu funkciju jer će nesumnjivo stajati na braniku Republike Srpske, Istočne Ilidže i Istočnog Sarajeva. Dodik je istakao da je večeras došao u Istočnu Ilidžu da podrži Vujičića zato što vjeruje u pobjedu Republike […]

LUDILO „SEĆIJAŠA“: Ćosić zapalio svijeću za sve koji su osmisli da tenk stave kao spomenik u Sarajevu

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva kaže za Novosti da se do sada svašta doživjelo od sarajevske čaršije i sarajevskih „sećijaša“, ali kako kaže izvitoperenost i bolest uma manifestovanu postavljanjem tenka kao spomenika i to u blizini škole, vrhunac je njihovog ludila. Mi se molimo za njihovu djecu da porastu u normalne i zdrave ljude i […]