Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Elek: Za dobre rezultate neophodna sinergija privrednika i Vlade Srpske

08 Juli 2024
3 min.
Elek: Za dobre rezultate neophodna sinergija privrednika i Vlade Srpske

Predsjednik Privrednog savjeta opštine Pale Nedeljko Elek izjavio je da je za dobre rezultate neophodna sinergija privrednika, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, te Vlade Republike Srpske.

“Kada je osnivan ovaj savjet, namjera je bila da se uspostavi komunikacija lokalne zajednice, Vlade Republike Srpske i svih struktura vlasti”, rekao je Elek novinarima prije sjednice Privrednog savjeta.

Elek je zahvalio ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savi Miniću što je došao na sjednicu Privrednog savjeta opštine kako bi se detektovali problemi, a zatim i riješili.

“Imaćemo danas dobar dan, na kom ćemo vidjeti koji su problemi. Neke ćemo riješiti, neke možda i nećemo, a za neke ćemo odrediti vremenski rok za rješavanje”, istakao je Elek, koji kaže da je prisutno mnogo problema koji su u principu mali i rješivi su dobrom komunikacijom.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović pojasnio je da je sastanak Privrednog savjeta posvećen poljoprivredi jer lokalna zajednica želi da zajedno sa nadležnim ministarstvom Srpske nađe najbolji model da podsticajne mjere sa lokalnog i nivoa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, odnosno Vlade, daju najjači efekat.

“Nama je interesantna proizvodnja zdrave hrane i bitan nam je sve i jedan proizvođač koji proizvodi, prije svega voće, povrće, mliječne proizvode i sve ono što se može plasirati na naše turističke destinacije”, istakao je Jugović.

On je rekao da je sa svim tim proizvođačima potrebno napraviti ozbiljnu priču, da im se pomogne u pogledu infrastrukture, podsticajnih mjera i svega onoga što njima treba da bi mogli na najbolji način da obezbijede hranu za svoje domaćinstvo, a zatim i za tržište.

Jugović je naglasio da će zato ova sjednica Privrednog savjeta, kojoj je prisustvovao i vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Damjan Škipina, donijeti određene zaključke da bi se pomoglo svima kojima je moguće pomoći.

MINIĆ: SREDSTAVA IZ AGRARNOG BUDŽETA DA BUDU ŠTO EFEKTIVNIJA NA TERENU

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je danas u Palama da ovo ministarstvo nastoji da sredstva iz agrarnog budžeta budu što efektivnija na terenu.

“U to smo uvrstili i ruralnu infrastrukturu, prerađivačke i skladišne kapacitete i to je neophodnu u poljoprivredi, a samim tim i u privredi Republike Srpske”, rekao je Minić novinarima, prije početka sjednice Privrednog savjeta opštine Pale.

On je naveo da je prisustvo današnjoj sjednici Privrednog savjeta interakcija koja mora biti obostrano korisna, te dodao da je ovo prilika da se čuje šta je to što je na području Pala aktuelno, šta bi se moglo staviti u pravilnik za budući period, koje su mjere bile efektivne, a koje efikasne.

“Očekujem dobar sastanak. Uzećemo u obzir sve ono što budemo danas čuli. To će biti predmet novih podsticajnih mjera da bi unaprijedili sve i jednu našu lokalnu zajednicu”, istakao je Minić.

Prema njegovim riječima, ovo je jedini pravi i ispravni put, neposredan razgovor, obilazak terena, da se čuje glas naroda, kako bi se vršilo prilagođavanje i pravilnicima i normama.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Damjan Škipina rekao je da je posjeta ministra Minića prilika da sasluša poljoprivrednike i privrednike Pala da bi se i ono što radi lokalna zajednica, ministarstvo preko svojih mjera, ali i ono što Vlada implementira preko Zavoda, prilagodilo što većem broju korisnika i izvukao što bolji benefit.

“Pale su opština na 492 kilometra kvadratna sa velikim potencijalom. Opština koja ima način i mogućnost da zaokruži kompletan proces, od proizvodnje, do krajnjih potrošača”, istakao je Škipina.

On je pomenuo i turizam, koji je na području opštine Pale veoma razvijen, te olimpijsku planinu Jahorinu, kao primarnu destinaciju, ne samo ove lokalne zajednice već cijele BiH i regiona.

SRNA

Povezani članci

Škipina pozvao Kojića na TV duel

Savez nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ u Palama zavnično je započeo izbornu kampanju za lokalne izbore simboličnim postavljanjem prvog plakata na gradskom šetalištu. Građanima su se obratili kandidat za načelnika Pala Damjan Škipina kao i predstavnici koalicionih partnera, Demokratskog Narodnog Saveza (DNS), Republičke stranke Srpske (RSS), Ujedinjene Srpske (US) i Pokreta osnivanja Kneževine Srpske (POKS), sa kojima […]

SDS predstavio kandidate u Istočnoj Ilidži

Opštinski odbor SDS-a Istočna Ilidža ozvačinio je večeras početak predizborne kampanje predstavljanjem kandidata za načelnika opštine i odbornike u opštinskoj skupštini. Kandidat za načelnika Istočne Ilidže Marinko Božović pozvao je sve koji učestvuju u izbornoj kampanji u ovoj opštini, ali i u cijeloj Republici Srpskoj, da se koriste fer aktivnostima kojima će predstaviti političku borbu […]