Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Jugović: Skupštinska većina traži smjenu uprave “Vodovoda”

11 Juli 2024
5 min.
Jugović: Skupštinska većina traži smjenu uprave “Vodovoda”

Načelnik opštine Pale Boško Jugović izjavio je da je na inicijativu nove skupštinske većine za utorak, 16. jul, sazvao vanrednu Skupštinu akcionara Javnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” na kojoj će biti pokrenut postupak za smjenu Nadzornog odbora i direktora preduzeća.

Jugović je objasnio da je je inicijativa pokrenuta nakon što na posljednjoj sjednici Skupštine opštine nije usvojen izvještaj o radu “Vodovoda i kanalizacije”, a njegova obaveza je, da kao načelnik zaštiti preduzeće koje mora biti na usluzi građanima, stvarati profit i dizati kvalitet usluga.

On je precizirao da su četiri osnovna razloga zbog čega je vrijeme, a i potreba da bude smijenjen direktor “Vodovoda i kanalizacije” Dejan Kojić, a kao prvi je naveo nedostatak aktivne radne snage za izvođenje radova.

Prema njegovim riječima, više od 30 odsto zaposlenih je u “Vodovodu i kanalizaciji” neproizvodnih zanimanja i taj broj je u proteklih sedam godina, sa istim direktorom, povećavan umjesto da se smanjuje.

“Tu su i ogromni tehnički gubici, nedopustivo je da se više od 61 odsto vode gubi u sistemu”, dodao je Jugović i konstatovao da to niko ne bi dozvolio da je ovo privatno preduzeće.

On je dodao da je razlog za iniciranje smjene kompletne upravljačke strukture paljanskog “Vodovoda i kanalizacije” i sumnjiv otpis potraživanja, odnosno da treba analizirati da li su ona naplativa ili ne, da li su iscrpljene sve mogućnosti da budu naplaćena.

“Ono što građane interesuje jeste kvalitet vode koji se iz godinu u godinu narušava i mi moramo da učinimo dodatne korake da bi se popravio”, naglasio je Jugović.

On je dodao da su zbog toga na prethodnoj sjednici Skupštine opštine donijeli odluku da opština finansira projektovanje filterskog postrojenja kako bi u narednom periodu mogao biti i izgrađen.

Načelnik Pala je ocijenio da prethodnih sedam godina nije bilo dovoljno da se otklone problemi, i pored toga što je u tom periodu cijena vode u ovoj opštini tri puta poskupljivala u nadi da se tim novcem omogući da preduzeće posluje samostalno i profitabilno, a ne na teret opštine, te da se poveća kvalitet vode.

KOROMAN: OGROMNI GUBICI I NENAPLAĆNA POTRAŽIVANJA U JP “VODOVOD I KANALIZACIJA”

Paljansko preduzeće “Vodovod i kanalizacija” u kontinuitetu bilježi negativno poslovanje zbog čega je skupštinska većina u ovoj opštini inicirala sazivanje Skupštine akcionara tog javnog preduzeća i smjenu njegove upravljačke strukture, rekao je Branko Koroman, predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Pale, stranke koja predvodi većinu u lokalnom parlamentu.

Koroman je na konferenciji za novinare stranaka skupštinske većine naveo da je JP “Vodovod i kanalizacija” a.d. Pale u 2020. godini zabilježio 446 hiljada KM gubitka, 2021. godini 164 hiljade i u 2022. godini 327 hiljada KM.

“Kada u kontinuitetu imate negativno poslovanje, uprava i direktor su dužni da naprave plan izlaska iz aktuelnog stanja preduzeća”, objasnio je Koroman.

On je dodao da pored navedenih gubitaka ovo javno preduzeće zadnje tri godine ima i oko 1.370.000 KM nenaplaćenih potraživanja, pri čemu lokalni parlament još nije dobio pravu informaciju zašto ona nisu naplaćena.

“Mimo svega toga, opština je aktivno pomagala ‘Vodovod’. Samo u navedenom periodu ulaganja opštine iznosila su 7.200.000 KM”, naglasio je Koroman, postavljajući pitanje da li je Skupština opštine imala pravu informaciju u šta je potrebno ulagati.

Podsjećajući da nova skupštinska većina u opštini Pale na prošloj sjednici nije usvojila izvještaj JP “Vodovod i kanalizacija”, Koroman je rekao da su poslije toga stranke ove većine zatražile od načelnika Pala Boška Jugovića da zakaže Skupštinu akcionara i da se uđe u proceduru smjene Nadzornog odbora i direktora, odnosno kompletne upravljačke strukture tog preduzeća.

“Sigurno da će SNSD ovih dana, zajedno sa svojim koalicionim partnerima, pokazati pravu snagu kako odgovorno treba poslovati u tom preduzeću”, istakao je Koroman.

On je podsjetio da su slične situacije loših poslovanja naslijeđene prilikom preuzimanja vlasti u Palama i u paljanskom Domu zdravlja i Komunalnom preduzeću, koji sada pozitivno i odgovorno posluju, u čemu su najbolji u regiji.

Sa aktuelnim direktorom “Vodovoda i kanalizacije” Dejanom Kojićem, rekao je Koroman, od 2017. godine gubici vode na području Pala su povećani.

“U 2017. godini iznosili su 50,37 odsto u Palama, a 2023. godine 61,67 odsto. Na Jahorini su 2017. godine gubici bili 30,5, a 2023. godine 51,37 odsto, iako je u tom periodu opština investirala izgradnju potisnog cjevovoda, za koji smo imali uvjeravanja da će smanjiti gubitke, koji su umjesto toga, rapidno povećani”, istakao je Koroman.

Gubici vode su u navedenom periodu, dodao je Koroman povećani i u paljanskim mjesnim zajednicama Podgrab i Mokro.

“Na bazi svega ovoga na sjednici Skupštine opštiner aktuelna skupštinska većina je, na prijedlog SNSD-a, a u cilju rješavanja problema i podizanja kvaliteta vode usvojila zaključak da se u sljedećoj godini prioritetno radi na izgradnji filterskog postrojenja kako bi kvalitet pijaće vode podigli na najviši nivo”, naglasio je Koroman.

On je konstatovao da zbog potrebe da kupuju flaširanu vodu u danima kada je voda iz vodovoda zamućena zbog padavina, stanovnici Pala za vodu izdvajaju više nego drugi.

“Cijena za kubni metar vode u Palama je 1,34 KM, dok je u Istočnom Novom Sarajevu, gdje imaju filterska postrojenja i nema zamućenosti, 1,28 KM”, rekao je Koroman.

On je najavio da će nova upravljačka struktura u paljanskom preduzeću “Vodovod i kanalizacija” biti zadužena da izvrši analizu poslovanja i da vodi računa o svim aktivnostima i planovima ovog preduzeća.

“Nadam se da ćemo brzo imati konkretne aktivnosti kako bi se poslovanje preduzeća i kvalitet vode popravili”, rekao je Koroman.

Skupština akcionara JP “Vodovod i kanalizacija” a.d. Pale zakazana je za utorak, 16. jula.

SRNA

Povezani članci

Škipina pozvao Kojića na TV duel

Savez nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ u Palama zavnično je započeo izbornu kampanju za lokalne izbore simboličnim postavljanjem prvog plakata na gradskom šetalištu. Građanima su se obratili kandidat za načelnika Pala Damjan Škipina kao i predstavnici koalicionih partnera, Demokratskog Narodnog Saveza (DNS), Republičke stranke Srpske (RSS), Ujedinjene Srpske (US) i Pokreta osnivanja Kneževine Srpske (POKS), sa kojima […]

SDS predstavio kandidate u Istočnoj Ilidži

Opštinski odbor SDS-a Istočna Ilidža ozvačinio je večeras početak predizborne kampanje predstavljanjem kandidata za načelnika opštine i odbornike u opštinskoj skupštini. Kandidat za načelnika Istočne Ilidže Marinko Božović pozvao je sve koji učestvuju u izbornoj kampanji u ovoj opštini, ali i u cijeloj Republici Srpskoj, da se koriste fer aktivnostima kojima će predstaviti političku borbu […]