Ravna planina banerRavna planina baner

Region

KFOR odbacio Kurtijev zahtjev za povratak zone bezbjednosti na administrativnoj liniji

13 Oktobar 2024
2 min.
KFOR odbacio Kurtijev zahtjev za povratak zone bezbjednosti na administrativnoj liniji

Misija KFOR-a u Prištini ne vidi mogućnost obnavljanja kopnene i vazdušne linije bezbjednosti uz administrativnu liniju između centralne Srbijom i AP Kosova i Metohije, što je zatražio premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti.

U odgovoru KFOR-a na pitanje prištinske Koha.net, da li je moguće ispuniti Kurtijev zahtev, navodi se da su kopnena i vazdušna zona bezbednosti potpuno relaksirane 2015. godine, kao i da u načinu na koji KFOR postupa nema prostora za promjene.

– Bliski kontakti sa predstavnicima bezbjednosnih organizacija na Kosovu i u Srbiji su ključ za garantovanje stabilne bezbjednosti na Kosovu i regionalne stabilnosti – saopštili su iz KFOR-a, odgovarajući na pitanje da li ova vojna misija ima opciju da obnovi bezbjednosnu zonu duž administrativne linije.

Iz KFOR-a su naveli da postupaju u skladu sa Rezolucijom 1244, kao i da je KFOR treći bezbjednosni sistem, u bliskoj saradnji sa kosovskom policijom i Misijom vladavine prava EU (Euleksom).

– KFOR ima vidljivo i fleksibilno prisustvo i pomno prati situaciju. Nastavljamo da ispunjavamo mandat UN – na osnovu Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, da doprinesemo održavanju mirnog i bezbjednog okruženja za sve ljude i zajednice koje žive na Kosovu, u bilo koje vrijeme i na nepristrasan način – navodi se u odgovoru KFOR-a.

Dodaje se i da “komandant KFOR-a ostaje u bliskom kontaktu sa svim svojim glavnim kolegama, uključujući predstavnike bezbjednosnih organizacija Kosova i načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Srbije”.

– To je ključ za garantovanje stabilne bezbednosti na celom Kosovu i za održavanje regionalne stabilnosti – saopštio je KFOR.

Kurti je juče zatražio od NATO-a vraćanje kopnene zone bezbednosti na perimetar od pet kilometara duž administrativne linije, zbog navodnih aktivnosti Vojske Srbije, što je Ministarstvo odbrane demantovalo.

Tanjug

Povezani članci

Dječak koji je počinio masovno ubistvo u OŠ “Vladislav Ribnikar” doveden u sud na svjedočenje

Dječak K.K. (14) koji je počinio masovno ubistvo u OŠ “Vladislav Ribnikar”, doveden je danas u Specijalni sud gdje bi trebalo da nastavi svjedočenje u sudskom procesu protiv svojih roditelja Miljane i Vladimira Kecamanovića. On je dovezen vozilom saniteta u pratnji policijskih marica i biće ispitan u svojstvu svjedoka. Maloqetnika su 8. oktobra ispitivali tužilaštvo […]

Skandal u Sloveniji: Policija prijavila premijera

Slovenačka policija podnijela je kasno u utorak krivičnu prijavu protiv premijera Roberta Goloba zbog navodnog “miješanja u policijske poslove”, piše “Politico”. Prijava, podnesena Specijalnom državnom tužilaštvu, zasniva se na tvrdnjama bivše ministrice unutrašnjih poslova Tatjane Bobnar i bivšeg vršitelja dužnosti direktora policije Boštjana Lindava o neprimjerenom političkom pritisku koji je Golob navodno vršio na Ministarstvo […]