Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Košarac: Imovina BiH ne postoji

12 Juli 2024
2 min.
Košarac: Imovina BiH ne postoji

Imovina BiH ne postoji, a odluka krnjeg Ustavnog suda BiH o zabrani prodaje zemljišta na Jahorini klasični je pokušaj novog obračuna sa Republikom Srpskom i otimanja njene imovine, izjavio je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

Košarac je rekao da iza ove neustavne odluke stoji jasna namjera zapadnog faktora da stvara sliku nesigurnosti ulaganja u Srpsku.

“To je dio njihovog hibridnog rata i pokušaja da finansijski i privredno slome Srpsku”, naglasio je Košarac.

On je dodao da je Dejtonski sporazum precizno definisao da je imovina vlasništvo Srpske i FBiH.

“Imovina BiH ne postoji”, istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, Srpska se kroz legitimne institucije opredijelila spram djelovanja krnjeg Ustavnog suda BiH, u kojem nema sudija iz Republike Srpske.

“Usvajanje Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske pokazalo se više nego opravdano upravo zbog ovakvih nasrtaja na imovinu Srpske”, napisao je Košarac na “Instagramu”.

On je dodao da je Srpska stabilna i dovoljno jaka da je niko, ponajmanje neustavno djelovanje Ustavnog suda BiH, može ugroziti svojim podlim politikama.

“Ostajemo čvrsto opredijeljeni usvajanju zakona o Ustavnom sudu BiH i prestanku važenja mandata stranih sudija. Neustavna i antidejtonska odluka o zabrani prodaje zemljišta na Jahorini još jedan je u nizu dokaza o neophodnosti usvajanja ovih zakona u što hitnijem roku”, zaključio je Košarac.

Krnji Ustavni sud BiH utvrdio je da odluka Vlade Federacije BiH o promjeni namjene šumskog zemljišta i njegovom privremenom korištenju u druge namjene nije u skladu sa Ustavom BiH, a isti zaključak ima i kada je riječ o prodaji nekretnina na Jahorini u Republici Srpskoj, navodeći da je riječ o “državnoj imovini”.

SRNA

Povezani članci

Zemljotres pogodio BiH: Osjetio se u Crnoj Gori i Hrvatskoj

Zemljotres magnitude 3,3 stepena Rihterove skale zatresao je večeras Bosnu i Hercegovinu. Prema preliminarnim podacima Evropsko – mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), epicentar potresa je bio 29 kilometara sjeveroistočno od Bileće, prenosi Klix. Podrhtavanje tla se osjetilo i u susjednoj Crnoj Gori, a građani javljaju da se osjetio i u susjednoj Hrvatskoj. Potresi ovog intenziteta obično […]

Bubić: Sud BiH odgodio pretres protiv predsjednika Srpske za 18. septembar

Goran Bubić, advokat predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, izjavio je Srni da je Sud BiH zbog obaveza predsjedika Republike uvažio zahtjev odbrane i pretres koji je zakazan za 11. septembar odgodio za 18. septembar. Na posljednjem ročištu 28. avgusta sudija Sena Uzunović pročitala je prijedloge narednih i rekla da je planirano da budu održane 11. […]