Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Mastilović: Srbi ne smiju pristati na neokolonijalizam i okupaciju

16 Oktobar 2024
2 min.
Mastilović: Srbi ne smiju pristati na neokolonijalizam i okupaciju

Direktor Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović upozorio je da se u BiH danas ispoljava manifestacija klasičnog kolonijalizma koja se u istorijskom smislu može uporediti sa onim što se na ovom prostoru dešavalo u periodu austrougarske okupacije.

“Tada, kao i danas, suđeno je političkim predstavnicima srpskog naroda samo zato što su Srbi i što su željeli slobodu za sebe i svoj narod, zabranjivano je učenje srpske istorije, jer se nije uklapala u političke ciljeve kolonijalnih upravnika, a tuđinci su gospodarili ovom zemljom, kao što i danas gospodare”, rekao je Mastilović Srni uoči današnjeg nastavka sudske farse koja se pred Sudom BiH vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića.

Mastilović je istakao da za istoričara koji se bavi tim procesima sve to izgleda kao da je postojao cijeli vijek “praznog hoda istorije”.

“Da li bilo gdje danas u svijetu postoji država u kojoj neki stranac može donositi i mijenjati zakone onako kako se njemu dopadne i na osnovu toga suditi legalno izabranim političkim predstavnicima jednog naroda? Ne postoji!”, naglasio je Mastilović.

On je ocijenio da je to nasljeđe kolonijalizma i da je BiH danas, nažalost, školski primjer neokolonijalizma.

“Zbog toga takve odluke treba ignorisati, ne sprovoditi i boriti se za dekolonizaciju ove zemlje”, rekao je Mastilović.

S druge strane, kaže Mastilović, bošnjački političari, uz pomoć međunarodnog faktora, igraju vrlo opasnu političku igru, nastojeći da, kao i devedeetih godina prošlog vijeka, isključe predstavnike srpskog naroda iz procesa odlučivanja u BiH.

“Najbolji primjer za to je činjenica da u /krnjem/ Ustavnom sudu BiH ne sjede predstavnici srpskog naroda, ali sjede stranci koji zajedno sa Bošnjacima hoće da donose odluke, čak i o tome šta srpska djeca smiju učiti iz udžbenika istorije”, rekao je Mastilović.

Ako je neko u Sarajevu zaboravio da je pokušaj oduzimanja političkih i nacionalnih prava srpskom narodu devedesetih godina i donošenje odluka bez legitimnih predstavnika Srba ovu zemlju odveo u katastrofu, kaže Mastilović, onda bi trebalo da konačno nauče makar te lekcije iz istorije.

“Prije svega trebalo bi da prestanu da na lažnim istorijskim mitovima, poput onog o `agresoru i žrtvi`, cijele generacije odgajaju u mržnji prema prvim komšijama”, zaključio je Mastilović.

SRNA

Povezani članci

U nedelju osveštanje spomen-obilježja za 97 Ravnogoraca

Na planini Kopito u opštini Sokolac u nedjelju, 20. oktobra, biće osveštano spomen-obilježje za 97 Ravnogoraca poginulih u oktobru 1943. godine, najavili su iz Ravnogorskog pokreta Otadžbine Srpske. Organizatori su istakli da ne žele da se zaboravi događaj kada je 97 pripadnika Cerskog četničkog korpusa, Azbukovačke brigade poginulo u sukobu sa partizanskim jedinica u selu […]

Ćosić: Demografska statistika pokazuje pozitivan migracioni saldo

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izrazio je zadovoljstvo podacima iz nedavno objavljenog biltena “Demografska statistika” Zavoda za statistiku Republike Srpske, jer potvrđuju da se ovaj grad razvija u modernu lokalnu zajednicu u kojoj ljudi žele da rade i žive. Gradonačelnik je na svom zvaničnom profilu na društvenoj mreži “Fejsbuk” ukazao da je, prema podacima Zavoda […]