Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Mitropolit Hrizostom osveštao Hram Svetog Varnave Ispovjednika

30 Jun 2024
2 min.
Mitropolit Hrizostom osveštao Hram Svetog Varnave Ispovjednika

NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom osveštao je danas Hram Svetog Varnave Ispovjednika na Vranješu u Istočnom Novom Sarajevu.


Svetu arhijerejsku liturgiju zajedno sa mitropolitom Hrizostomom služio je episkop budimljansko-nikšićki Metodije.

Mitropolit Hrizostom je rekao da je čovjek najveća vrijednost, za koju se vrijedi boriti, što je činio i otac Varnava kome je posvećen hram, napomenuvši da je ovaj svetitelj bio veliki stradalnik i mučenik.

“Bio je naše gore list. Sveti Varnava je ustao u bezbožno vrijeme kada je bilo najteže za crkvu i kada su na silu, ne birajući sredstva, pokušali da srpskog čovjeka otrgnu iz Crkve i pretvore ga u biće bez imena i prezimena”, istakao je mitropolit.

Prema njegovim riječima, otac Varnava je, kao Isus Hristos, ustao u Sabornoj crkvi u Sarajevu da se bori protiv ideologije koja je htjela da obezliči čovjeka.

Želio je, dodao je mitropolit, da spasi srpskog čovjeka od udaljavanja od crkve i Boga, za šta je platio veliku cijenu.

Prema njegovim riječima, Gospod je taj koji daje snagu da se nešto pokrene, gradi, stvara nešto novo i upravo sa njim se grade ovako divna djela, kao što je ovaj sveti hram koji je osveštao.

Djelić moštiju Svetog Varnave, koji je prije nekoliko mjeseci donesen iz Beočina u Saborni hram u Sarajevu, uz blagosvov mitropolita Hrizostoma, dočekan je i prenesen u Hram Svetog Varnave, na radost i spasenje vjernog naroda Istočnog Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije.

Mitropolit je uručio ordene i zahvalnice ljudima koji su pomogli da se izgradi ovaj hram.

Gradonačelniku Istočnog Sarajeva LJubiši Ćosiću uručen je Orden Svetog Save drugog reda kojim ga je odlikovao Sveti arhijerejski sinod, a isto odlikovanje uručeno je i kumu ovog hrama, privredniku iz Istočnog Sarajeva Draganu Ostojiću.

Načelnicima opština Istočno Novo Sarajevo Jovanu Katiću i Istočne Ilidže Marinku Božoviću mitropolit je uručo zlatni orden Petra Sarajevskog, kao i starješini Hrama Svetog Varnave Bošku Tošoviću.

SRNA

Povezani članci

Puštanje u rad fotonaponske elektrane na zgradi Gradske uprave

Na zgradi Gradske uprave Istočno Sarajevo danas će biti puštena u rad fotonaponska elektrana koja bi trebalo da doprinese znatnim uštedama električne energije. Zgrada Gradske uprave jedan je od objekata na kojem je u okviru projekta “EU za lokalne zajednice” postavljena fotonaponska elektrana koji finansira EU, sprovode Centar za promociju civilog društva i njemačka organizacija […]

U junu u Istočnom Sarajevu rođene 43 bebe

U porodilištu Bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu u junu su rođene 43 bebe, saopšteno je danas iz ove zdravstvene ustanove. Rođeno je 30 dječaka i 13 djevojčica. Tokom šest mjeseci ove godine rođeno je 239 beba, što je za 18 više nego u istom periodu prošle godine.