Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Nastavak sjednice o Deklaraciji sa Svesrpskog sabora

24 Juli 2024
1 min.
Nastavak sjednice o Deklaraciji sa Svesrpskog sabora

 Poslanici Skupštine Srbije nastaviće danas raspravu o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koja je usvojena na Svesrpskom saboru srpskog naroda Srbije i Republike Srpske u Beogradu 8. juna.


Na sjednici, koja je juče počela, premijer Srbije Miloš Vučević rekao je da Deklaracija Svesrpskog sabora nije prkos niti inat nego suštinska potreba srpskog nacionalnog bića koju treba predstaviti međunarodnoj zajednici i zatražio podršku poslanika za program koji je nacionalni spas.

On je naglasio da je Deklaracija zasnovana na međunarodnom javnom pravu i u skladu je sa međunarodnim poretkom, a da je istinska sabornost Srba uslov opstanka.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je tokom rasprave o Deklaraciji da pitanje očuvanja nacionalnih i državnih interesa treba da bude prioritet za sve.

Ministar kulture Nikola Selaković i potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin su, između ostalog, odbacili optužbe dijela opozicije da se Deklaracijom ukida 9. januar kao Dan Republike Srpske.

Vulin je rekao da je Deklaracija Svesrpskog sabora istorijska, jer se nikada nije desilo da dva najviša zakonodavna organa srpskih država donose takav dokument.

Na dnevnom redu vanredne sjednice Skupštine Srbije je 60 tačaka. Nastavak sjednice zakazana je za 10.00 časova.

SRNA

Povezani članci

U Čačku održana komemoracija Bori Đorđeviću

Bora Đorđević je bio muzičar, pjesnik, patriota koji je istinski živio ono što je pjevao, radio snagom vulkana i riječima slikao život onakvim kakav jeste, izjavio je ministar kulture Srbije Nikola Selaković u Čačku na komemoraciji legendarnom rok muzičaru. “On je opominjao i radovao nas, uvek sa mnogo ljubavi za svoj narod. Razumeo je sve […]

Priština zatvorila za saobraćaj administrativne prelaze Brnjak i Merdare

Vlasti u Prištini zatvorile su za saobraćaj punktove Brnjak i Merdare pošto su aktivisti više srpskih udruženja blokirali saobraćaj u blizini nekoliko administrativnih punktova iz pravca centralne Srbije i Crne Gore, javio je RTS. Zbog upada policajaca u zgrade srpskih institucija na sjeveru, juče nešto poslije 18.00 časova počela je blokada saobraćaja par kilometara od […]