Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Odata počast Srbima mučenim i ubijenim u srebreničkim logorima

13 Juli 2024
5 min.
Odata počast Srbima mučenim i ubijenim u srebreničkim logorima

 Aktivisti Udruženja građana “Istočna alternativa” odali su danas počast i položili cvijeće kod bivših srebreničkih logora u kojima su tokom rata bili mučeni i ubijani zatočeni Srbi, uglavnom civili.


Ruže su položene i svijeće su prislužene kod zgrada bivše policijske stanice i Osnovnog suda u Srebrenici, nekadašnjim logorima u kojima je tokom proteklog mučeno više od 130 srpskih civila i zarobljenih vojnika od kojih su samo rijetki preživjeli.

Predsjednik “Istočne alternative” Vojin Pavlović rekao je Srni da ovo udruženje već 14 godina na današnji datum odaje poštu, polaže cvijeće i prislužuje svijeće za pokoj duša srpskih mučenika, koji su zlostavljani i ubijeni u srebreničkim logorima.

On je rekao da bošnjačka dokumenta pokazuju da su u bivšoj policijskoj zgradi mučeni i zvjerski ubijeni Milisav Milovanović, Bogdan Živanović, Kostadin Popović, Dragutin Kukić, Branko Sekulić, Dragan Ilić, Jakov Đokić, Milomir Đukić i Mirko Marković i još mnogi za koje se ne zna gdje su tačno ubijeni nakon mučenja u ovom objektu.

Pavlović ističe da je u Srebrenici bilo više logora za Srbe, a u bivšu policijsku stanicu i zgradu Osnovnog suda, u kojoj je i kancelarija Tužilaštva BiH, odvođeni su zarobljeni Srbi iz Kravice, Skelana, Zalazja.

Mnogima se nakon tortura i mučenja u tim logorima gubi trag i još se vode kao nestali nakon 32 godine.

“Ovdje su Srbi sitematski ubijani i uništavano je sve srpsko tokom rata. Zločini su počinile sve zaraćene strane u BiH, ali za zločine nad Bošnjacima Srbi su osuđeni na više stotina godina, a za zločine i masovna ubistva Srba niko nije odgovarao. To pokazuje kako je radilo haško i kako radi pravosuđe BiH i potvrđuje njihovu pristrasnost i neobjektivnost te pravnu torturu koju sprovode nad pripadnicima srpskog naroda”, rekao je Pavlović.

On je naveo da su Srbi u srebreničkim logorima mučeni, klani, nabijani na ražanj, potkivani i umirali na najvećim mukama, njihova imena se znaju i obaveza je potomaka i srpskog naroda i vlasti da ta mjesta obilježe, jer je to istina koju treba pričati i prenositi i koja se ne smije skrivati i zaboraviti da se ne bi ponovila novim naraštajima.

“Za zločine počinjene nad zarobljenim ili Srbima koji su na početku rata ostali lojalni muslimanskoj vlasti, a svi su završili u srebreničkim kazamatima, odakle su samo rijetki razmijenjeni i kratko nakon toga umrli od posljedica torture, niko nije odgovarao, kao ni za ostale zločine nad srpskim stanovništvom u Podrinju, što je žalosno i sramota pravosuđa”, istakao je Pavlović.

On je sudsku zgradu nazvao “sudom nepravde” zbog toga što je tu isturena kancelarija Tužilaštva BiH, koje nije optužilo nikoga za oko 2.000 pobijenih srpskih civila u srednjem Podrinju, ističući da je Tužilaštvo osnovni remetilački faktor nepovjerenja, nepravde i netrpeljivosti u BiH.

“Neće da nam odobre da položimo cvijeće kod bivšeg logora `Pilićarnik` u Potočarima u kome je mučeno 70 Srba, a on je u blizini kuće Nasera Orića koji je komandovao i mnoge zločine i sam počinio, ali na sramotu pravosuđa zbog njih nije osuđen”, ističe Pavlović.

Prema Pavlovićevim riječima, apsurdno je da sudovi hoće da pišu istoriiju umjesto naučnika i istoričara, a tendenciozne sudske presude i neistinu žele da pretvore u istorijske činjenice, što je nedopustivo.

Pavlović je rekao da je Srebrenica simbol stradanja srpskog naroda čije su pripadnike muslimanske oružane snage kontinuirano, planski ubijale počinivši masovne zločine u selima oko Srebrenice i Bratunca.

“Srbi su prije stradali u ovom kraju nego muslimani. U Srebrenici su počinjeni zločini nad pripadnicima oba naroda, ali su procentualno više nastradali Srbi i to se može lako izračunati i dokazati kada se uporedi broj pripadnika svakog naroda na popisu 1991. godine i broj poginulih”, objašnjava Pavlović.

Prema njegovim riječima, “Istočna alternativa” nastavlja borbu za istinu, a to je da su u ovim objektima bili logori u kojima su mučeni i ubijani Srbi samo zato što su bili Srbi.

“Ranije smo tražili od pravosuđa da odgovaraju oni koji su mučili i ubijali nedužne Srbe u ovim logorima bez suđenja i dokazivanja bilo kakve krivice. U to pravosuđe više ne vjerujemo i Sud BiH treba ukinuti, jer se radi o političkom antisrpskom sudu, odnosno sudu koji je instrument u rukama bošnjačkog političkog vrha”, ističe Pavlović.

Članovi Udruženja građana “Istočna alternativa” traže da se 13. jul, kada se odaje počast ubijenim Srbima u srebreničkim logorima, uvrsti u kalendar značajnih istorijskih datuma.

“Ovaj datum je simboličan jer se 13. jula 1992. godine saznalo da je grupa Srba, koji su živi zarobljeni na Petrovdan u selu Zalazje, odvedena u Srebrenicu. Kasnije je potvrđeno da su odvedeni u bivšu zgradu policije gdje su ispitivani, mučeni i tu im se gubi trag. Desetorica od 22 nestala na Zalazju još nije pronađena”, podsjećaju iz “Istočne alternative”.

Pavlović je naveo da je najbolju ocjenu o julskim događajima u Srebrenici i okolini 1995. godine dao holandski pukovnik u sastavu UNPROFOR-a Tomas Keremans kao očevidac koji je napisao da su Srbi briljantno oslobodili Srebrenicu, a takvu ocjenu su dali i drugi predstavnici međunarodne zajednice, koji su u toku rata bili u BiH i u Srebrenici među kojima i Filip Morion.

SRNA

Povezani članci

Na Kastelu 25.000 ljudi: Pobijediće SNSD, pobijediće Srpska

U Banjaluci se održava konvencija SNSD-a koju predvodi lider stranke Milorad Dodik, a prema tvrdnjama iz najveće partije u Srpskoj, na tvrđavi Kastel se okupilo 25.000 ljudi. Konvencija je počela intoniranjem himni Republike Srpske “Moja Republika” i Srbije “Bože pravde”. Ovom konvencijom ozvaničen je početak kampanje za predstojeće lokalne izbore. Dodik: Idemo u još jednu […]

Vozači iz inostranstva nekažnjivi; Naprave saobraćajni prekršaj pa odu

Na našim drumovima, mnogo je vozila sa stranim registarskim tablicama. Samo tokom prošle 2023. godine oni su na putevima u Srpskoj, napravili su čak 331.860 prekršaja. Kada bi ovaj broj pomnožili s minimalnom novčanom kaznom od 20 maraka, dobili bismo iznos, viši od šest miliona maraka. Ipak, većina ovih prkršaja ostane nenaplaćena. Stacionarni i pokretni […]