Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Premijera dokumentarnog filma o Grcima koji su spasavali djecu iz Srpske (VIDEO)

16 Oktobar 2024
2 min.
Premijera dokumentarnog filma o Grcima koji su spasavali djecu iz Srpske (VIDEO)

Na grčkom ostrvu Tinos danas će biti promovisan dokumentarni film “Spasavanje prekinutog djetinjstva: Tinos – 30 godina poslije”, kojim se iskazuje zahvalnost grčkom narodu i stanovnicima ostrva za nesebičnu podršku i utočište koje su pružili djeci iz Republike Srpske tokom 1994. godine, rekao je za RTRS autor filma Mladen Kojić iz Srebrenice.

Ovaj dokumentarni film, koji je emotivna priča o prijateljstvu grčkog i srpskog naroda prožeta empatijom, ljubavlju i solidarnošću, snimljen je povodom 30 godina od boravka 90 djece i pet učiteljica iz Vlasenice, Bratunca, Skelana i Srebrenice na grčkom ostrvu Tinos.

U središtu ove priče od 62 minuta je sudbina djece iz Republike Srpske čije je djetinjstvo naglo prekinuto početkom ratnih sukoba.

Djeca su ostala bez svojih domova, članova porodice, slobode i bezbrižnosti u kojoj su dotad živjela i rasla.

Film je ratna priča ispričana kroz sjećanja i lične doživljaje tadašnje djece iz osnovne škole, danas odraslih ljudi. Oni su, uprkos ratnim strahotama, izbjeglištvu i gubitku najmilijih, imali sreću da u tim izuzetno teškim vremenima osjete svjetliju stranu života – daleko od rata, okruženi ljubavlju, sigurnošću i srećom.

RTRS

Povezani članci

Preminuo britanski pjevač Lijam Pejn, bivši član grupe “One Direction”

Britanski pjevač i nekadašnji član grupe “One Direction” Lijam Pejn poginuo je u Argentini. Kako je saopštila lokalna policija, pjevač je poginuo nakon što je pao sa trećeg sprata hotela u Buenos Ajresu. Policija istražuje okolnosti pada. Argentinska policija je saopštila da je 31-godišnji britanski pjevač Lijam Pejn preminuo nakon što je pao sa trećeg […]

Kultura gledanja filmova polako se vraća u bioskope

Direktor Filmskog centra Crne Gore Aleksandra Božović rekla je danas da se kultura gledanja filmova u bioskope polako vraća, te da će redovno ulaganje u kulturu, u film i njegovo finansiranje, dati sigurno pozitivne rezultate. Božovićeva koja učestvuje na “Filmskom kampusu” koji se održava na Palama, danas je održala master čas za studente sa četiri […]