Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Kultura gledanja filmova polako se vraća u bioskope

16 Oktobar 2024
3 min.
Kultura gledanja filmova polako se vraća u bioskope

Direktor Filmskog centra Crne Gore Aleksandra Božović rekla je danas da se kultura gledanja filmova u bioskope polako vraća, te da će redovno ulaganje u kulturu, u film i njegovo finansiranje, dati sigurno pozitivne rezultate.

Božovićeva koja učestvuje na “Filmskom kampusu” koji se održava na Palama, danas je održala master čas za studente sa četiri fakulteta iz Beograda, Cetinja, Banjaluke i Pala, gdje je govorila o načinu finansiranja filmova i pristupanju fondovima za snimanje filma.

Ona je izjavila novinarima da je veliki značaj “Kampusa” jer okuplja već 13 godina eminentne stručnjake iz čitavog regiona na kojem studenti imaju priliku ne samo da slušaju već da i razmijene iskustva, prave neke buduće koprodukcije i razvijaju ideje kako bi došli do njihovih realizacija i prikazivanja.

Božovićeva navodi da Filmski centar Crne Gore od 2017. godine kada je osnovan pa do danas kontinuirano sufinansira proizvodnju savremene crnogorske kinematografije, te je predstavlja na međunarodnim sajmovima, marketima i festivalima širom svijeta, kako bi omogućio lakše umrežavanje i finansiranje filmova.

“Ako postoji redovno i kontinuirano finansiranje onda postoje i vidljivi rezultati. Do sada je u razvoj savremene crnogorske kinomatografije uloženo sedam miliona evra. Samo ove godine imali smo tri međunarodne premijere dugometražnih igranih crnogorskih filmova, a očekuje nas još jedno do kraja godine. Ovih dana biće otvoren bioskop u Plužinama u Centru za kulturu i to će biti deseti po redu bioskop koji je digitalizovan i gdje je završena digitalizacija sala”, izjavila je Božovićeva.

Prema njenim riječima, nisu imali nijedan javni bioskop koji je imao redovni repertoar, a sada imaju više od deset bioskopa sa redovnim mjesečnim repertoarom u gradovima širom Crne Gore, tako da, kada postoji nešto što je kontinuitet, onda samim tim i rezultati počinju da budu vidljivi.

Božovićeva kaže da prije nije postojalo digitalizovanih i opremljenih sala, niti mogućnost razvijanja publike, da se gledanje filmova svelo na televiziju i ekrane različitih veličina, te da se filmovi nisu proizvodili jer je postojao period devastacije.

“Sada se kultura gledanja filmova u bioskopima ponovo vraća i mislim da je to možda mali korak za sve ostale, ali veliki za nas. Mislim da je razlog tome entuzijazam filmskih radnika s jedne strane, a sa druge, država koja prepoznaje da je bitno ulagati u kulturu, u film, ne samo u Crnoj Gori već i čitavom regionu, daće sigurno rezultate”, naglasila je Božovićeva.

Student druge godine Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja Sara Joksimović rekla je da prvi put učestvuje na kampusu, te da će sa studentima iz drugih gradova moći da razmijene iskustva i nešto novo nauče.

Ona kaže da je Cetinje središte umjetničkih fakulteta u Crnoj Gori, ali i dalje nemaju bioskop te da se mora nešto preduzeti kako bi napredovali.

U Kulturnom centru Pale, večeras će u 20.00 časova biti prikazan dokumentarni film “Zemlja nije moj dom” režisera Slobodana Simojlovića. Ulaz je besplatan.

SRNA

Povezani članci

Preminuo britanski pjevač Lijam Pejn, bivši član grupe “One Direction”

Britanski pjevač i nekadašnji član grupe “One Direction” Lijam Pejn poginuo je u Argentini. Kako je saopštila lokalna policija, pjevač je poginuo nakon što je pao sa trećeg sprata hotela u Buenos Ajresu. Policija istražuje okolnosti pada. Argentinska policija je saopštila da je 31-godišnji britanski pjevač Lijam Pejn preminuo nakon što je pao sa trećeg […]

Dani Srbije u Srpskoj- U Istočnom Sarajevu od 22. do 25. oktobra

U okviru manifestacije “Dani Srbije u Srpskoj”, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo od 22. do 25. oktobra održaće se projekcije filmova Ruski konzul, Heroji Halijarda, Dara iz Jasenovca i Oluja. Film Miroslava Lekića “Ruski konzul” biće prikazan u utorak, 22. oktobra u 19.00 časova. U srijedu, 23. oktobra, u istom terminu na repertoaru je […]