Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Srpska vraća “Bože pravde” i grb Nemanjića

04 Juli 2024
3 min.
Srpska vraća “Bože pravde” i grb Nemanjića

Narodna skupština Republike Srpske okončala je prvi dio Desete redovne sjednice usvajanjem set zakona koji će omogućiti da Investiciono-razvojna banka, može obavljati platni promet i primati novčane depozite. Podršku poslanika dobio je i Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne. Uz himnu “Moja Republika” izvodiće se i himna “Bože pravde”. Uz amblem biće istican i grb Nemanjića. U skladu je to sa članom 30 usvojene Deklaracije Svesrpskog sabora – himna “Bože pravde” svesrpska je himna, a dvoglavi orao Nemanjića nacionalni je svesrpski grb.

Nakon usvajanja istorijske deklaracije, Narodna skupština je napravila sljedeći korak, vraćanjem u upotrebu himne Bože pravde i grba Nemanjića. Dopuna zakona, za sada u nacrtu, koja definiše korišćenje i, od Ustavnog suda BiH, osporenih simbola, utemeljena je u Sporazumu o specijalnim i paralelnim vezama sa Srbijom, koji je bez veta, usvojila Parlamentarna skupština BiH.

– Cilj ovog zakona je da imamo pravo da stavimo ovdje grb Republike Srpske po kojem je formirana. Cilj je da imamo pravo da koristimo himnu Bože pravde i grb Nemanjića, te da u svakoj kancelariji predsjednika Vlade, ministra, gradonačelnika, sekretarijata i na svakoj vizitkarti imate pravo staviti grb. Od tog cilja neću odustati – naveo je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Tome se raduju poslanici NPS. Kažu, nakon sedamnaest godina vraćamo simbole koji su utkani u srpski narod. Simbole postojanja i rađanja Republike Srpske.

– Predstavnici NPS će ponosno postaviti grb u svim institucijama Republike Srpske da se vijori kad ovaj zakon stupi na snagu – rekao je poslanik NPS-a Dragan Galić.

Da su grb Nemanjića i himna Bože pravde istinska obilježja saglasni su i u opoziciji. Tvrde da se ovom pričom skreće pažnja sa stvarnog stanja u društvu. Ukazuju i na moguće zloupotrebe od drugih naroda i pojedinih udruženja. Za korišćenje simbola traže određeni vid saglasnosti.

– Za jedan nivo vlasti saglasnost daje Vlada a za niži nivo vlasti, saglasnost bi davao nadležni organ jedinice lokalne samouprave – rekao je poslanik SDS-a Vukota Govedarica.

Saglasan sa prijedlogom SDS je i premijer Radovan Višković. Upozorava da u BiH postoje dvostruki aršini – u dijelovima FBiH vijore se hrvatske i zastave koje nisu zvanične zastave BiH.

– Zastava Srbije sa grbom Nemanjića, koja bi se negdje vijorila, protumačila kao atak na suverenitet, a kad se vijori šahovnica od Јablanice pa nadalje, to nikom ne smeta – rekao je Višković.

Iako je u uvodnom izlaganju predsjednik skupštine nagalasio da grb Nemanjića i himna Bože pravde, ni na koji način ne mogu biti uvredljivi po Bošnjake, samostalni poslanik Amir Hurtić iz stranke BH zeleni, zbog dopuna zakona priziva u pomoć Denisa Bećirovića, Željka Komšića, Kristijana Šmita…

– Pozivam ponovo visokog predstavnika, Ustavni sud da ponište ove dopune. Ako ovo nije dovoljno, Tužilaštvo i Ustavno sud da pokrenu proces protiv ove skupštine i ovakvog nacrta, ne znam šta je dovoljno – rekao je samostalni poslanik Amir Hurtić.

– Јa vas molim da ih slobodno zovete sve. Minut poslije i Šmita i Bećirovića, sve ih pozovite. Previše smo iskustva imali da bismo dopustili da vam ostavimo bilo kakvu mogućnost da nas prevarite – odgovorio je Stevandić.

Zakon će omogućiti i da osim grba Nemanjića i himne Bože pravde, mogu da se koriste simboli država sa kojima pojedini ili svi konstitutivni narodi ili ostali građani, imaju zajedničko istorijsko, kulturološko i tradicionalno nasljeđe.

RTRS

Povezani članci

Krenula višegradska regata

Više od 400 učesnika Višegradske regate krenulo je danas niz rijeku Drinu, od mosta Mehmed paše Sokolovića do Starog Broda. Vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Višegrad Branislav Andrić rekao je cilj regate promocija rijeke Drine, njenog kanjona i prirodnih ljepota Višegrada. On je naveo da će učesnici regate ploviti do spomen-kompleksa u Starom Brodu, gdje […]

Dodik: Za Srbe mir jedina opcija, ali to ne znači da se nećemo braniti (VIDEO)

Za nas Srbe mir je jedina opcija, ali to ne znači da se nećemo braniti, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na obilježavanju stradanja Srba Srednjeg Podrinja i regije Birač. – Hvala vam što na ovaj način ne dozvoljavamo da se zaboravi, jer drugi žele da to tako bude, Da nestane sjećanje na stradale […]