Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Sveeparhijski sabor u spomen na sveštenomučenike Mitropolije dabrobosanske

13 Juli 2024
1 min.
Sveeparhijski sabor u spomen na sveštenomučenike Mitropolije dabrobosanske

Sveeparhijski sabor u spomen na sveštenomučenike Mitropolije dabrobosanske biće održan danas kod crkve Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Istočnoj Ilidži.

Početak Sveeparhijskog sabora u spomen na sveštenomučenike zakazan je za 9.00 časova.

Svetu arhijerejsku liturgiju služiće NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, uz sasluženje NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostoma, te sveštenstva i sveštenomonaštva Mitropolije.

Sveti arhijerejski sabor SPC u maju 2005. godine proglasio je svetim Sveštenomučenike dabrobosanske postradale od ustaša od 1941. do 1945. godine i od komunista nakon Drugog svjetskog rata.

Među Sveštenomučenicima dabrobosanskim su mitropolit dabrobosanski Petar /Zimonjić/ i vladika Varnava /Nastić/, ali i paroh glasinačko-košutički Velimir Mijatović, čije mošti od juna 2019. odlukom mitropolita Hrizostoma počivaju u Crkvi Svetog proroka Ilije na Sokocu.

Prvo saborno proslavljanje bilo je 2021. u drevnom manastiru Vozućica, a potom u porti crkve Svetog proroka Ilije u Ilijašu

SRNA

Povezani članci

U Sokocu i Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje Dana Treće sarajevske pješadijske brigade

Dan Treće sarajevske pješadijske brigade biće obilježen sutra u Sokocu i u Istočnom Starom Gradu, saopšteno je iz Boračke organizacije Istočnog Novog Sarajeva. U Crkvi Svete Petke na Sokocu u 9.00 časova biće služena liturgija, a u 10.00 časova parastos, te položeni vijenci na Srpskom vojničkom spomen-groblju Novi Zejtinlik za poginule i umrle borce Treće […]

Danas sastanak Popovića sa Jugovićem i Škipinom

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović sastaće se danas na Palama sa načelnikom opštine Boškom Jugovićem i poslanikom u Narodnoj skupštini Srpske Damjanom Škipinom. Sastanak je za zakazan za 10.00 časova u opštini Pale. Popović će danas na Palama učestvovati na naučnoj tribini “Pale – prijestonica Srpske”.