Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

U Palama počeo “Filmski kampus”

14 Oktobar 2024
2 min.
U Palama počeo “Filmski kampus”

Projekcijom filma “Bauk” o NATO bomabrdovanju Srbije u martu 1999. godine, režisera Gorana Radovanovića, večeras je u Palama počeo četvorodnevni “Filmski kampus”.


“Kampus” je otvorila pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković, koja je istakla da je riječ o događaju od izuzetnog značaja za buduće filmske umjetnike, jer im iz godine u godinu omogućava da uče od najboljih.

Ona je dodala da se rad sa mladim ljudima odnosi na unapređivanje njihovih znanja i vještina, što svakako predstavlja značaj doprinos razvoju filmske umjetnosti.

“Filmsku umjetnost u Republici Srpskoj neophodno je njegovati i razvijati, a događaji kao što je `Filmski kampus` su potvrda da Srpska ima filmskih umjetnika i onih koji stvaraju, ali i onih koji će tek stvarati. Podrška mladima treba da bude naš imperativ”, izjavila je Đakovićeva novinarima.

Đakovićeva je zahvalila “Kinoteci Republike Srpske” koja već 13 godina organizuje “Filmski kampus” i što godinama predano radi na izuzetno važnom i zahtjevnom zadatku.

Direktor “Kinoteke Republike Srpske” Snježan Lalović rekao je da su učesnici “Filmskog kampusa” studenti sa četiri fakulteta iz Beograda, Banjaluke, Cetinja i Pala, koji će uz eminentne predavače pratiti master časove.

“Biće zanimljiva predavanja tokom narednih dana iz oblasti režije, produkcije, glume, sa puno ilustracija. Studenti će imati šta da čuju, vide, biti u prilici da steknu nova prijateljstva, razmijene iskustva koja često za rezultat daju međusobnu saradnju, što se na kraju manifestuje i novim filmskim projektima”, istakao je Lalović.

Direktor Vojnofilmskog centra “Zastava film” pukovnik Goran Ikonić rekao je da drugi put učestvuje na kampusu, da će održati master čas za studente o obimnom arhivu “Zastava filma” i o njegovom značaju.

Student Fakulteta dramskih umjetnosti iz Beograda Anastas Stoilović rekao je da su master časovi u okviru “Kampusa” sveobuhvatni i da će učesnici moći da razmijene iskustva i nešto novo nauče.

Svakog dana do četvrtka, 17. oktobra, u terminima od 9.00 do 14.00 časova biće organizovana predavanja za studente, kao i projekcije studentskih filmova.

Sutra od 20.00 časova biće prikazan film “Živi i zdravi” režisera Ivana Marinovića.

Ulaz na sve projekcije i predavanja u bioskopu Kulturnog centra Pale je slobodan.

SRNA

Povezani članci

Preminuo britanski pjevač Lijam Pejn, bivši član grupe “One Direction”

Britanski pjevač i nekadašnji član grupe “One Direction” Lijam Pejn poginuo je u Argentini. Kako je saopštila lokalna policija, pjevač je poginuo nakon što je pao sa trećeg sprata hotela u Buenos Ajresu. Policija istražuje okolnosti pada. Argentinska policija je saopštila da je 31-godišnji britanski pjevač Lijam Pejn preminuo nakon što je pao sa trećeg […]

Kultura gledanja filmova polako se vraća u bioskope

Direktor Filmskog centra Crne Gore Aleksandra Božović rekla je danas da se kultura gledanja filmova u bioskope polako vraća, te da će redovno ulaganje u kulturu, u film i njegovo finansiranje, dati sigurno pozitivne rezultate. Božovićeva koja učestvuje na “Filmskom kampusu” koji se održava na Palama, danas je održala master čas za studente sa četiri […]