Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Vlada Srpske nastavlja da ulaže u sport u Palama

02 Oktobar 2024
3 min.
Vlada Srpske nastavlja da ulaže u sport u Palama

Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo nastaviće da ulažu u visokoškolske ustanove i sport na području opštine Pale, izjavio je danas Srni pomoćnik ministra za omladinu, porodicu i sport Republike Srpske Mario Đuran.

Đuran je danas u Palama razgovarao sa rukovodstvom opštine i narodnim poslanikom Damjanom Škipinom o nastavku investiranja u visokoškolske ustanove, pomoći sportistima i budućim potencijalnim olimpijcima i ljudima koji predstavljaju ekipne sportove, a ostvarili su dobre rezultate posljednjih mjeseci.

“Posjetili smo nekoliko lokacija na Palama, razgovarali sa predstavnicima sportskih kolektiva, pogledali kako napreduju projekti koje je finansirala Vlada Republike Srpske, resorno ministarstvo, predsjednik Republike Milorad Dodik, pa i Fudbalski i Smučarski savez Srpske”, istakao je Đuran.

On je rekao da Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo imaju strateško opredjeljenje da na Palama naprave neku vrstu trening centra koji bi bio povezan sa Jahorinom kako bi u odbojci doveli različite svjetske reprezentacije zajedno sa Srbijom, te da se razvija sportski turizam u ovom dijelu Srpske.

Đuran je istakao da Ministarstvo ima dobru saradnji sa opštinskom upravom na Palama, te izrazio nadu da će biti nastavljena.

Jugović je rekao da je posjeta Đurana bila prilika da se sagledaju dosadašnje aktivnosti i napravi presjek svega što je urađeno, ali i uloženo.

“Opština Pale je u saradnji sa nadležnim ministarstvom i Vladom Republike Srpske uložila znatna sredstva. Današnja posjeta bila je prilika da, prije donošenja novog budžeta, vidimo šta je važno kako bi imali kontinuitet, jer su Pale grad sporta i mladih”, naglasio je Jugović.

On je istakao da su impresivni sportski rezultati paljanskih sportista i klubova gdje imaju i nekoliko olimpijaca, te naglasio da se zato mora ostvariti dodatni iskorak kada je riječ o ulaganjima u sport.

“Zato je potrebno završiti izgradnju Fakulteta za fizičku kulturu i sport i pomoćnog fudbalskog stadiona u koji je uloženo oko dva miliona KM. Nadamo se da će u budućnosti ovaj kompleks služiti za trenažne procese”, rekao je Jugović.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Damjan Škipina izjavio je da im je zadovoljstvo što je zajedno sa Jugovićem ugostio Đurana sa kojim su posjetili sportske terene, fudbalski stadion i uvjerili se kako teče postavljanje vještačke trave.

On je naveo da su posjetili i terene ispod hotela “Panorama” u vlasništu Vlade Republike Srpske, s obzirom na to da postoji interesovanje ljudi sa Pala koji su spremni da u njih investiraju kako bi bili stavljeni u funkciju i dati na upotrebu paljanskoj djecu.

“Obišli smo i Fudbalski klub `Olimp` i vidjeli u kakvim uslovima rade. Sa nama su bili i predstavnici različitih sportskih klubova koji egzistiraju na Palama, razgovarali o daljoj saradnji, unapređenju i pomoći resornog ministarstva. Određena pomoć je već obezbijeđena i biće realizovana u nekoliko narednih dana”, izjavio je Škipina.

On je naveo da Pale i Paljani nikada do sad nisu imali ovakve rezultate kada je riječ o sportu, te istakao da su u fudbalu, košarci, odbojci, te individualnim sportovima u posljednje vrijeme postignuti izuzetni rezultati.

Škipina je istakao i da se iz budžeta opštine izdvaja ozbiljna suma za pomoć sportskim klubovima i individualnim sportistima, što je dovelo do izuzetnih rezultata.

“Trebamo da održimo taj ritam i polako ga pojačavamo jer daje rezultate. Definitivno namjera i zadatak svih nas jeste da djecu izvučemo iz kafane i sa ulica kako bi se bavila sportom i vodila zdrav način života”, rekao je Škipina, te naglasio da je u tome perspektiva.

SRNA

Povezani članci

Na Jahorini o preduzetništvu žena

Na Jahorini će danas biti održana konferencija preduzetništva žena u Republici Srpskoj “Kroz promjenu do uspjeha”, saopšteno je iz Evropske mreže preduzetništva Srbije. Ovaj događaj postao je tradicionalno okupljanje žena preduzetnika, kao i svih onih koji se bave podsticanjem ženskog preduzetništva u regionu i pruža platformu za razmjenu ideja i iskustava s ciljem jačanja žena […]

Danas u Istočnom Sarajevu otkrivanje i osveštanje spomenika “Beli anđeo”

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom osveštaće danas spomenik “Beli anđeo” u Memorijalnom kompleksu u Istočnom Novom Sarajevu. Otkrivanje i osveštanje spomenika planirano je za 18.00 časova, saopšteno je iz Gradske uprave Istočno Sarajevo. Inicijativu za izgradnju Memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim srpskim civilima Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije u 20. vijeku pokrenuo je gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša […]