Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Cvijanović: Važno razvijati regionalne odnose

22 Oktobar 2024
3 min.
Cvijanović: Važno razvijati regionalne odnose

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas nakon sastanka sa predsjednikom Albanije Bajramom Begajem da će se zemlje regiona načekati da uđu u EU i da je zato važno razvijati regionalne odnose i tu otklanjati sve nedosljednosti koji postoje.

Cvijanovićeva je istakla da ne treba imati dvostruke standarde i da treba na isti način posmatrati određene stvari.

“Nije nikakva tajna da se u BiH ne razumijemo ili nemamo mogućnosti da definišemo zajednički stav o brojnim pitanjima, ali je važno da sa susjedima i ljudima dobre volje unapređujemo odnose bez obzira na to”, rekla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Cvijanovićeva je istakla da su članovi Predsjedništva BiH sa predsjednikom Albanije razgovarali o važnim stvarima i kako unaprijediti i ojačati bilateralnu saradnju.

“Imamo političko razumijevanje o brojnim stvarima i ohrabruje me kada predsjednik Begaj kaže da je bitno da razgovaramo makar se i ne slagali o svemu”, izjavila je Cvijanovićeva i dodala da je to način da se dijalogom nađu rješenja.

Ona je naglasila da je predsjednik Albanije vidio da samo one stvari gdje je jedinstven stav tri člana Predsjedništva mogu da predstavljaju jedinstven stav u BiH.

“Kada govorimo o Berlinskom procesu, onda je važno da se u regionu funkcioniše na osnovu četiri principa – sloboda kretanja robe, ljudi, usluga, kapitala”, rekla je Cvijanovićeva i ukazala na potrebu da se integrisano posmatraju pitanja u regionu.

Cvijanovićeva je navela da je razgovarano i o tome šta se može uraditi na putu ka EU.

Prema njenim riječima, sve zemlje regiona identifikovale su da bi ciljna godina za ulazak mogla biti 2030.

“Vidjećemo je li to realno. To je svakako oblast koja nam daje mogućnosti da sarađujemo zajedno”, poručila je Cvijanovićeva.

Nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao da je predsjednik Vlade samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti njegov veliki prijatelj, Cvijanovićeva je istakla da se, vodeći računa o krhkim odnosima, moraju birati riječi.

“Ne želim govoriti ko bi mogao biti moj prijatelj u regionu, a to bih mogla. Trebamo stvari posmatrati tako kako da ih zajednički riješimo i šta možemo da uradimo da se bolje razumijemo”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona smatra da posjeta predsjednika Albanije služi tome da može da se iznese šta su prepreke i da se pokaže opredjeljenje i zajednički dolazi do cilja.

Cvijanovićeva je podsjetila da u BiH postoje različita mišljenja kada je riječ o NATO-u i podsjetila da je BiH sa tim savezom napravila Program reformi koji podrazumjeva vrlo čvrstu saradnju, ali isto tako ne prejudicira članstvo.

SRNA

Povezani članci

Kalabuhov i Mrda o institucionalnoj saradnji

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov i direktor Arhiva BiH Danijela Mrda razgovarali su danas o mogućnosti institucionalne saradnje Državnog arhiva Ruske Federacije i Arhiva BiH. Institucionalnom saradnjom produbila bi se povezanost dvije zemlje, saopšteno je iz Ambasade Ruske Federacije u BiH. Kalabuhov je istakao da je arhivska građa u vezi sa Rusijom koja se […]

Košarac: Vanustavni izlet Bećirovića i Komšića proći će neslavno

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da je prijedlog zakona o državnoj imovini još jedan u nizu vanustavnih izleta članova Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića koji će doživjeti istu sudbinu kao i njihov prijedlog zakona o gasu i poručio da Republika Srpska ima mehanizme da zaštiti imovinu i ustavni kapacitet. Košarac […]