Ravna planina banerRavna planina baner

Vijesti

Dačić: Srbija spremna da gasi požare i u Republici Srpskoj i BiH

16 Juli 2024
2 min.
Dačić: Srbija spremna da gasi požare i u Republici Srpskoj i BiH

 Srbija je spremna da pomogne u gašenju požara i na teritoriji Republike Srpske, odnosno BiH, ali i u drugim zemljama, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.


Dačić je dodao da su vlasti Sjeverne Makedonije tražile protivpožarni helikopter “kamov Ka-32” koji može da nosi pet tona vode.

“Naše jedinice Sektora za vanredne situacije odlaze zajedno sa Helikopterskom jedinicom, jer oni u ovom slučaju deluju zajedno”, rekao je Dačić na ispraćaju pripadnika Helikopterske jedinice Srbije i Sektora za vanredne situacije MUP-a koji će pomagati u gašenju šumskog požara u Sjevernoj Makedoniji.

On je naglasio da se kod ovakvih situacija reaguje isključivo ukoliko postoji zahtjev za pomoć.

Dačić je podsjetio da je u prošlosti Srbija pomagala drugim državama i u akcijama gašenja požara, ali i u nekim drugim vanrednim situacijama, kao što je u Turskoj u izvlačenju i spasavanju ljudi prilikom razornog zemljotresa.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić rekao je da će pripadnici MUP-a Srbije biti angažovani na gašenju požara na planini Serta u ugroženom području u opštinama Negotino, Konče i Štip u Sjevernoj Makedoniji.

Vlada Sjeverne Makedonije proglasila je ranije kriznu situaciju zbog velikog broja požara na teritoriji te zemlje, a odlučeno je da zbog toplotnog talasa krizna situacija traje 30 dana.

Najveći požari su u Negotinskom i na planini Serta, prenio je Tanjug.

SRNA

Povezani članci

CIK: Zahtjeve za ponovno brojanje glasova podnositi nakon objavljivanja utvrđenih rezultata

 Centralna izborna komisija /CIK/ BiH saopštila je danas da trenutno objavljuje preliminarne rezultate lokalnih izbora i da je zbog toga preuranjeno podnositi zahtjeve za ponovno brojanje glasačkih listića. CIK će objavljivati preliminarne rezultate lokalnih izbora svaki dan u 15.00 časova do subote, 12. oktobra. Utvrđeni izborni rezultati će uslijediti tek kad se objedine rezultati sa […]

Radovan Karadžić odvezen u bolnicu bez ikakvog objašnjenja

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, koji služi zatvorsku kaznu u nehumanim uslovima u Velikoj Bitaniji, odvezen je u bolnicu bez ikakvog objašnjenja i prava da se javi porodici, rekla je Srni njegova kćerka Sonja Karadžić Jovičević i upozorila da u Britaniji prave alibi i čine nešto izuzetno sumnjivo. Ona je istakla da je Karadžić […]