Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Danas je Sveti Sisoje Veliki, zaštitnik djece

19 Juli 2024
2 min.
Danas je Sveti Sisoje Veliki, zaštitnik djece

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Svetog prepodobnog Sisoja Velikog, koji je u srpskom narodu izuzetno poštovan i cijenjen kao zaštitnik djece i brzi pomoćnik u svakoj tuzi i nevolji.

Po smrti velikog svog učitelja Sisoje se nastanio na pustinjskoj gori zvanoj Antonijeva.

Teškim trudovima nad samim sobom toliko je ukrotio sebe da je bio krotak i nezlobiv kao jagnje.

Zato mu je Bog dao veliku blagodet da iscjeljuje bolesnike, izgoni nečiste duhove i mrtve vaskrsava.

Šezdeset godina je Sisoje bio u pustinji i bio kao izvor žive mudrosti za sve monahe i mirjane koji su dolazili njemu za savjet.

Pred smrt zasija mu lice kao sunce. Monasi stajahu oko njega i divljahu se toj pojavi.

A kada svetitelj ispusti svoju dušu, sva odaja ispuni se divnim mirisom.

Upokojio se u dubokoj starosti 429. godine.

Sveti Sisoje učio je monahe: Ma kakvo iskušenje da se dogodi čovjeku, čovjek treba da se preda volji Božjoj i da prizna da se iskušenje dogodilo zbog grijehova njegovih. Ako li se šta dobro dogodi, treba govoriti da se dogodilo po promislu Božijem.

Dio moštiju Svetog Sisoja nalazi se u manastiru Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini.

U našim krajevima ovaj svetac je izuzetno poštovan i cijenjen od majki i žena jer važi za zaštitnika djece i brzog pomoćnik u svakoj nevolji.

Zbog toga je većina običaja koji se i danas poštuju u vezi sa djecom. Mnoge majke praktikuju da poste sedam dana pred ovaj praznik da bi se pričestile, a ovaj “sedmodnevni post“ je nepisano pravilo kojeg se počinje pridržavati sve veći broj majki. Vjeruje se da će tako njihovi mališani biti zdravi i da će ih u životu pratiti sreća.

Ako na današnji dan pada kiša, obavezno treba pustiti djecu da istrče napolje i dobro pokisnu!

U nekim krajevima i do danas je sačuvao vjerovanje da je to voda koju Sveti Sisoje sa neba šalje na njih i da će tako najbolje i najzdravije porasti.

Stariji kažu da je Sveti Sisoje najveći prognitelj svih đavola koji napadaju djecu. Zbog toga se vjeruje da danas djeca mogu ostati napolju i noću, jer svi demoni bježe i kriju se.

Narod kaže da će sve što rodi na ovaj dan biti srećno i dugovječno.

agencije

Povezani članci

Danas je Pokrov Presvete Bogorodice, šta ženama nalažu običaji

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ obilježava danas praznik Pokrov Presvete Bogorodice kao pomen na crkveni događaj kada se Bogorodica tokom bogosluženja javila narodu okupljenom na molitvi. Na današnji dan 911. godine za vrijeme cara Lava Mudrog, kada je u Bogorodičinoj crkvi zvanoj Vlaherne u Carigradu služeno svenoćno bdenije. Crkva je bila ispunjena pobožnim narodom i svi […]

Danas praznujemo Svetog sveštenomučenika Grigorija: Smatra se ZAŠTITNIKOM svih koji prenose znanje drugima

Srpska pravoslavna crkva i vjernici slave danas dan Svetog sveštenomučenika Grigorija. Rođen je u znamenitoj familiji koja je bila srodna carskoj kući Persijskoj (caru Artabanu) i Jermenskoj (caru Kursaru). Kada su ove dve porodice međusobno zaratile, Grigorije se udaljio u Kesariju Kapadokijsku, gde je primio hrišćanstvo, krstio se i oženio. Nakon smrti supruge, Grigorije se […]