Ravna planina banerRavna planina baner

Magazin

Dijetalne američke palačinke bez mlijeka i jaja

27 Jun 2024
3 min.
Dijetalne američke palačinke bez mlijeka i jaja

Američke palačinke koje se pripremaju na ovaj način imaju slatkasto-slani ukus tako da odlično idu i u slanim i u slatkim kombinacijama.

U pitanju je recept za posno jelo bez tipičnih sastojaka – mlijeka i jaja, ali toliko su dobre da ovu razliku nećete ni primijetiti. Tajna je u zamjeni za jaja – izgnječenoj banani.

Najbolje je što se spremaju vrlo lako i brzo, a ja najviše volim da ih poslužim sa svježim voćem i medom. Uz to odlično ide i kikiriki puter, a nemam ništa ni protiv verzije sa domaćom paštetom, tankim kriškama sira i svježeg paradajza iz domaće bašte.

Uvijek ih pravim od nekog integralnog brašna i to od cjelovitog zrna žitarica, što je najzdravija moguća verzija. Najviše volim ječmene, koje budu najsvjetlije, ali čak i verzija od heljdinog bračna nema manu, jer slatkoća banane neutrališe gorkast ukus heljde.

Uz šta se jedu američke palačinke u različitim zemljama svijeta

Američke palačinke se u zemlji svog porijekla jedu sa sirupom od javorovog drveta ili medom, uz dodatak maslaca. Često se poslužuju i s voćem poput jagoda ili borovnica te s dodatkom šlaga ili slatkog vrhnja. U Velikoj Britaniji je popularna malo tanja verzija, a poslužuju se s limunovim sokom i šećerom ili s marmeladom. Takođe su popularne s voćem i šlagom.

Francuzi imaju svoje “crepes” koje su tanke poput naših palačinki, a jedu ih s raznim nadjevima kao što su Nutella, džem od voća, svježe voće ili šećer u prahu, ali i s karamelom ili čokoladom.

Holanđani svoju verziju američkih palačinki vole slično kao Amerikanci, sa sirupom ili šećerom i voćem, ali uživaju i u slanim verzijama, s dodatkom sira i šunke, pa čak i srdela.

Kod Skandinavaca dominiraju palačinke sa džemom od bobičastog voća, šlagom i sirupom od javorovog drveta ili sirupom od šećerne repe.

Posne američke palačinke – sastojci:

1 veća zrela banana
1 velika šolja ražanog/ječmenog/speltinog/heljdinog brašna
prašak za pecivo
2 kašike maslinovog ulja
1 velika šolja kisele vode
pola kašičice soli
Posne američke palačinke – priprema:

Bananu dobro izgnječite tako da smjesa bude glatka, homogena, bez grumuljica. U to dodate najprije vlažne sastojke (ulje i kiselu vodu), a potom suve. Sve dobro izmiješate laganim potezima. Važno je da se smjesa ne “ubije”, kako bi palačinke u tavi fino narasle.
Dodajte vode po potrebi, tijesto treba da bude gušće od tijesta za obične palačinke, a rjeđe od tijesta za lepinjice.
Pecite na srednje jakoj vatri na tiganju podmazanom sa malo ulja, sa svake strane po dva minuta, prenosi Zadovoljna.

Povezani članci

Momentalno rastjeruje muve iz kuće: Ova prirodna mješavina pravi se od samo 2 sastojka

U borbi protiv dosadnih muva koje neumoljivo napadaju naše domove, posebno kuhinje, otkrivamo vam jedinstvenu i ekološki prihvatljivu metodu koja obećava efikasno rješenje. Ovaj novi pristup koristi samo prirodne sastojke, čime se izbegava upotreba štetnih hemikalija koje mogu negativno uticati na naše zdravlje i životnu sredinu. Predstavljamo revolucionarnu tehniku koja ne zahtjeva mnogo truda, a rezultati […]

Uz ove savjete petunije će vam cvjetati kao lude

Petunije su omiljeno cvijeće zbog lijepih cvjetova u raznim bojama, a briga o njima je relativno jednostavna ako im obezbijedite prave uslove. Topli mjeseci sa sobom nose i obilje divnog cvijeća, a posebno je omiljeno ono nezahtjevno, cvijeće koje podnosi vrućinu, ali i promjene vremena, a zauzvrat daje raskošne cvjetove i boje. Jedan od takvih […]