Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Dodik: Ozbiljno podaništvo bošnjačkih tužilaca i srpskih poltrona (VIDEO)

18 Septembar 2024
2 min.
Dodik: Ozbiljno podaništvo bošnjačkih tužilaca i srpskih poltrona (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je proces koji se vodi protiv njega ozbiljno podaništvo bošnjačkih tužilaca i srpskih poltrona spremnih da izvršavaju političke naloge, te da ta montaža ide na štetu BiH.

“Ova montaža je na štetu BiH, sa ovakvom farsom, neustavnim Sudom i Tužilaštvom. Potpuno je besmisleno da sjedim ovdje”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Sarajevu poslije ročišta.

Dodik je rekao da ni on niti Miloš Lukić u ovom slučaju nemaju nikakav problem, već Sud i Tužilaštvo i to ozbiljan, koji nije samo politički, već i pravni i ljudski.

“Ne kršim ja zakon, već oni, kakvi su to tužioci”, upitao je Dodik.

On je istakao da je veoma jasno da je u ovom slučaju Kristijan Šmit da manifestauje silu sa nekim ambasadama predložio neki akt, naglasivši da čak i ako je legalan nema pravo da se miješa u zakonodavni postupak i ne može da nametne zakon niti ga zaustavi.

“Sve se to ovdje dešava, Tužilaštvo izmišlja paradu provodeći sate u besmislu koji se zove proces”, kaže Dodik.

On je dodao da je to u početku bilo politički motivisano, te da je i danas potvrđeno da nije usaglašeno sa Aneksom 10 koji kaže da visokog predstavnika biraju potpisnice Dejtonskog sporazuma, a toga nema.

Dodik je rekao da nema potrebu da se brani, jer je davno odbranjen činjenicom da mu narod daje podršku na izborima.

Istakao je i da će na ovim izborima dobiti 70 odsto gradova i opština u Republici Srpskoj i upitao kako misle da idu protiv narodne volje.

“Zakon krši Šmit, a poredak BiH Tužilaštvo i tužioci podanici. Tužioci moraju imati dostojanstvo, a da brane interes stranaca u vlastitoj zemlji to mogu samo oni koji nemaju karaktera”, rekao je Dodik. 

SRNA

Povezani članci

Krnji Ustavni sud BiH osporio Izborni zakon Srpske

Krnji Ustavni sud BiH donio je odluku u kojoj tvrdi da Izborni zakon Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH i Izbornim zakonom BiH, zato što se njime, kako se navodi, preuzimaju nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine. Zahtjev za ocjenu ustavnosti Izbornog zakona Republike Srpske podnio je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis […]

Kako sa BiH pasošima u Šengen od novembra

Od 10. novembra stupa na snagu novi sistem ulaska u vropsku uniju i Šengen za građane država koje nisu dio evropske/šengenske porodice, pa tako i za nosioce BiH pasoša. Osim već ustaljene pasoške kontrole, uzimaće se otisci najmanje četiri prsta, te fotografisati svaki putnik. Radi se o stupanju na snagu EES sistema, ustanovljenog u novembru […]