Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Dodik stigao u Kazanj gdje će prisustvovati Samitu BRIKS-a

20 Oktobar 2024
2 min.
Dodik stigao u Kazanj gdje će prisustvovati Samitu BRIKS-a

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik stigao je u Kazanj, prijestonicu Tatarstana u središtu Ruske Federacije, gdje će prisustvovati do sada najvećem Samitu šefova država BRIKS, javlja novinar Srne iz Kazanja.


Republika Srpska pozvana je na Samit u ruskom Kazanju kao posmatrač.

Dodik je ranije rekao da će se na predstojećem samitu sastati sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i drugim važnim globalnim liderima iz najmoćnijih zemalja svijeta koji promovišu vrijednosti koje odgovaraju i Srpskoj.

“To su, između ostalog, sloboda, mir, stabilnost, međusobno poštovanje i uvažavanje bez nametanja i miješanja u unutrašnje stvari drugih zemalja”, dodao je Dodik.

U delegaciji Republike Srpske u Kazanju su i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir, šef Predstavništva Republike Srpske u Ruskoj Federaciji Duško Perović, te savjetnik predsjednika Srpske Branislav Okuka.

Na samit BRIKS-a, koji će biti održan od 22. do 24. oktobra, pozvano je više od 60 šefova država, a dolazak je najavio i generalni sekretar UN Antonio Guteres.

Grupaciju BRIKS-a trenutno čini 10 zemalja – Rusija, Kina, Indija, Brazil, Južna Afrika, Iran, Egipat, Etiopija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, a želju za članstvo iskazao je još određeni broj zemalja.

Udio zemalja BRIKS-a u svjetskoj ekonomiji premašuje pokazatelje G7 – grupe od sedam najrazvijenijih zemalja i taj udio nastavlja sa rastom.

SRNA

Povezani članci

Dodik: Velika čast za Srpsku da se pojavi na samitu BRIKS-a

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je Republici Srpskoj ukazana velika čast da se pojavi na samitu BRIKS-a u Kazanju. – Već imamo dogovoren sastanak sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, kao i sa drugim važnim liderima koji će biti na samitu BRIKS-a – naveo je Dodik na svom profilu na društvenoj mreži Instagram. […]

U Srpskoj rođeno 13 beba

 U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 13 beba, sedam djevojčica i šest dječaka. Najviše beba, šest, rođeno je u Banjaluci, potom u Doboju tri, te u Bijeljini, Trebinju, Gradišci i Foči po jedna, rečeno je Srni u porodilištima u ovim lokalnim zajednicama. U Banjaluci su rođene dvije djevojčice i četiri dječaka, u […]