Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Duo drama “Patrijarh Pavle- biti čovek među ljudima i neljudima” oduševila publiku

26 Jun 2024
2 min.
Duo drama “Patrijarh Pavle- biti čovek među ljudima i neljudima” oduševila publiku

U Han Pijesku izvedena je pozorišna predstava “Patrijarh Pavle – biti čovek među ljudima i neljudima”, po tekstu Jovana Janjića u produkciji Srpskog pozorišta iz Mađarske, čime su završene ovogodišnje “Vidovdanske svečanosti”.

Okosnica ove duo drame su duhovne i filozofske pouke, kojima se blaženopočivši patrijarh Pavle borio za mir u svijetu i dušama ljudi, te za ublažavanje patnji naroda stradalog u minulim ratnim metežima na prostoru bivše Jugoslavije.

Glumac Milan Malbaša u ovoj duo drami timači lik patrijarha Pavla, a glumac Pozoriša na Terazijama Aleksandar Dunić novinara koji vodi razgovor sa Njegovom svetošću.

Reditelj predstave je Milan Rus, koji je i direktor Srpskog pozorišta u Mađarskoj.

Malbaša je za Srnu rekao da su do sada ovu predstavu odigrali odigrali 63 puta, te da su, gdje god dođu, reakcije publike Fanstastične, što je bilo i sinoć na Han Pijesku.

“To mi je veliko ohrabrenje i sretan sam što mi je Bog dodijelio da igram baš patrijarha Pavla”, istakao je Malbaša.

On je dodao da je za njega igrati i tumačiti lik patrijarha velika stvar, ali i velika odgovornost.

Malbaša je podsjetio da je reditelj predstave Milan Rus, koji je i direktor Srpskog narodnog pozorišta u Budimpešti, razgovarao sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom koji je obezbijedio sredstva za predstavu čija je premijera igrana u Mađarskoj, a potom u Srbiju u Jagodini.

Vidovdan se u Han Pijesku obilježava duhovnim i svetovnim manifestacijama 106 godina, a jedna od njih su “Vidovdanske svečanosti 2024”, koje organizuje Javna ustanova Centar za omladinu i sport “Pogled”. 

SRNA

Povezani članci

Vidovdanska povelja Novici Telebaku

Pjesnik Novica Telebak iz Trebinja dobitnik je Vidovdanske povelje za ukupno književno stvaralaštvo, a Dragan Veličković iz Leskovca književne nagrade “Vladimir Nastić”, koje su uručene na “Vidovdanskim književnim susretima” u Sokocu. Umjesto Telebaka, koji nije bio u mogućnosti da dođe u Sokolac, Vidovdansku povelju je preuzeo njegov prijatelj. Telebak je u telefonskoj izjavi Srni rekao […]

Promovisana knjiga “Kazivanje o đedovima” Siniše Mitrića

Knjiga “Kazivanje o đedovima” Siniše Mitrića promovisana je sinoć u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u okviru manifestacije “Principovi dani”. Motivisan željom da se sačuva predanja i autentično kulturno blago srpskog naroda Sarajevskog polja, koji je u prošlom vijeku bio izložen porgomu i progonu sa svojih istorijskih teritorija i vjekovnih ognjišta, Mitrić je evocirao u […]